1000 forintból: a világ legjobb citromtortája

A kihívás még mindig ugyanaz: 1000 forintból valami finomat és nem megúszósat. Most egy világhírű citromtorta következik.

Citromtorta tojáshabbal

1000 forintból: a világ legjobb citromtortájaHozzávalók:

A krémhez:

5 citrom héja és leve – 250 forint
240 g porcukor – egy félkilós zacskó 190 forint
4 tojás – 120 forint
250 g vaj – 350 forint

A tésztához:
30 dkg liszt – 75 forint
20 dkg margarin – 115 forint
10 dkg porcukor
1 tojássárga – 30 forint
1 csomag vaníliás cukor – volt a kamrában
1 teáskanál sütőpor – volt a kamrában
opcionálisan: egy citrom reszelt héja

A habhoz:
2 tojásfehérje – 60 forint
2 evőkanál porcukor 

Összesen: 1190 forint

A tésztához használhatnánk vajat is, de az nagyon megdrágítaná a receptünket, ezért mi most beértük margarinnal, amivel egyébként sokkal könnyebben lehet omlós tésztát csinálni. A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral és a sütőporral, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojást és a margarint. Nem szabad hagyni, hogy a margarin megolvadjon. Legalább fél órán át a hűtőben pihentetjük.

Közben elkészítjük a krémet. A porcukrot a citrom héjával összekeverjük, hozzáadjuk a citrom levét és olvadásig keverjük a masszát. Majd jöhetnek hozzá a tojások. Gőz felett közepesen sűrű krémet főzünk belőle, és amíg meleg, belekeverjük a felkockázott vajat. Habverővel simára és habosra keverjük, majd hűtőbe tesszük, nem árt nagyjából 3-4 percen át a robotgép erős fokozatán habosra verni.

A tésztát kinyújtjuk és a tortaformába tesszük. Megszurkáljuk, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A kihűlt tésztába belesimítjuk a krémet, majd a tojásfehérjéből és a cukorból készült habot habzsákból rányomjuk. Visszatoljuk a sütőbe és 5-8 perc alatt magas hőfokon kicsit rápirítjuk a habot.

Hozzászólások