Kuckuc köhögés elleni szirup

Itt  a tél a megfázás és influenza időszaka. Én már régóta nem szedek gyógyszert  a megfázásra. Hiszek a gyógynövényekben és a megelőzésben. Ezt a szirupot még nem próbáltam. Szerintem érdekes lehet.

Hozzávalók:

 • 4 teáskanál kakukkfű
 • 6 kávéskanál kamillavirág
 • 2 kávéskanál zsálya
 • 2 kávéskanál körömvirág
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 1 liter viz
 • 450 gr méz

Elkészitése:

 1. A gyógynövényeket 15 percig forraljuk 1 liter vizben, majd leszűrjük.
 2. A folyadékot ezután tovább forraljuk, mig 2 dl marad belöle. (jó gyógynövény illatú lesz az egész ház, és egy jó keserü vegyületet kapunk belöle)
 3. Hozzáadjuk a mézet és már kész is.
 4. Zárt üvegben 2-3 hónapig eltartható a hütöben.
 5. Adagolása: felnötteknek 4-6 szor 2 evökanál, gyerekeknek teáskanál.

Egészségetekre!

4

Nem is olyan egészséges a húsleves – ismerd meg veszélyeit

Köztudott, hogy a magyarok más nemzetektől eltérően sok levest fogyasztanak. Tájegységenként és konyhánként eltérőek a kedvencek, de amivel biztosan nem lőhetünk mellé, az a húsleves. Ki ne szeretné az aranyló sárga lében úszkáló zöldségeket, melyek fenséges ízkombinációval emelik az étkezések hangulatát. De gondoltál már arra, hogy tulajdonképpen rendkívül egészségtelen a húsleves? Természetesen nem a zöldségek, vagy a húsfogyasztás miatt, hanem a megszokott elkészítési módot illetően kell szót ejtenünk a benne rejlő veszélyekről.

Mivel a hús főzése közben húgysav keletkezik, ezért lényeges,hogy a készítés során az első főzőlevet mindenképpen öntsd le a húsról, s a megfőtt zöldségek levébe tedd fogyasztás előtt a húst. Természetesen elsőként az jut eszünkbe, hogy éppen ettől veszik el a húsleves gazdag ízvilága. Tény, hogy így nem lesz részünk olyan ízorgiában, de ha megtudod, mennyi mindenre van káros hatással a húgysav, már nem is fogod annyira kívánni a hagyományos úton elkészített húslevest.

A hetvenes években derült fény arra, hogy a szív-, és érrendszeri megbetegedések következtében történő halálozási számok egyértelműen összefüggést mutatnak a mért húgysav értékkel. Egy 1995-ben közzétett tanulmány szerint a 416 mikromol/l –nél magasabb húgysavérték négyszer olyan gyakoribbá teszi a szív koszorúér betegségei okozta halálozást, mint akik esetében ez nem érte el a 260 mikromol/l-t.  A férfiak szerencsésebb helyzetben vannak, náluk mindössze 77 százalékkal nőtt a halálozási arány a magas húgysav szint miatt.

S hogy mi okozza a szervezetben a húgysav szintjének emelkedését? A sokakat érintő elhízás mellett a vele járó magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, de az alkoholfogyasztás is kockázati tényezőnek számítanak. A felesleges kilóktól való megszabadulás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen így már alapvetően olyan rizikófaktortól szabadulunk meg, mely nem csak a húgysav értékére van hatással, hanem számos egyéb, egészségi állapotunkat befolyásoló tényezőre is.

Ezt azért így kevesen láthatják: így készül a virsli! Borzalmas!

mbc4IdG

Szeretnéd tudni, hogy miből készül a virsli? Biztos? Bőrke, porc, nyesedék, víz, némi hús meg a többi hozzávaló, amiről esetleg nem is tudunk.  Hogy valami tartása mégis legyen a készítménynek, foszfátokkal és nitritekkel is kezelik – tartósítják, megakadályozzák a virsli elszíneződését, növelik a hús vízmegkötő képességét.

Sütni vagy grillezni kifejezetten ellenjavallt őket, ugyanis 250 fok felett már rákkeltő anyagok is keletkezhetnek a nitritekből. Gyerekeknek pedig szintén nem jó ötlet adni belőlük. Az ő szervezetükből ugyanis hiányzik az enzim, ami a nitritek lebontásáért felel. Azt meg, hogy a virsli mennyire étvágygerjesztő, mindenki döntse el maga.

Mi köze a gumicukornak a vágóhídhoz?

Napjainkban rengeteg olyan étellel találkozhatunk a boltok polcain, melyekkel kapcsolatban a leghalványabb fogalmunk sincs arról, hogy miből készülnek. Szépek, színesek, finomak, csalogatóak – ennyit látunk belőlük, pedig lehet, hogy ha tisztában lennénk azzal, hogy miből is van tulajdonképpen, egy életre elmenne a kedvünk attól, hogy ilyesmit kóstolgassunk.

Az egyik legundorítóbb ilyen termék a gumicukor. Ez talán meglepően hangzik, mivel nagyon népszerű nassolnivaló, és sokan szívesen fogyasztják, ennek ellenére sajnos tény, hogy ez is, mint a legtöbb zselatintartalmú étel, vágóhídi végtermékből készül. Jusson ez eszünkbe akkor, mikor fagyit vagy krémsajtot eszünk, máris könnyebb lesz fogyókúrázni.

Az ipari nagyságrendű zselatint haszonállatok csontjából, bőréből és kötőszövetéből nyerik, pontosabban az ezekből kivett kollagénből. Ebből kiindulva tehát a zselatin készítése tulajdonképpen a vágóhidaknál indul, éppen ezért radikális vegetáriánusok szerint ez a leggusztustalanabb húsipari termék az összes közül.

1

Ezt tartalmazza a bolti fagyasztott csirke

Alapvetően a csirkehús egészségesnek számít, hiszen csak a bőrében van zsiradék, amelynek fogyasztása nem igazán javallott, a húsát viszont nyugodtan lehet fogyasztani, hiszen egészséges. Sokan a csirkemellet kedvelik leginkább. Most azonban a brit The Guardian lap leírja a valóságot, hogy voltaképpen milyen szárnyashúst is teszünk a kosarunkba, ha azt a hipermarketek hűtőiből szerezzük be.

Az emberiség népességszámának növekedése természetesen az élelmiszeriparra is nagy befolyással van, hiszen egyre több az éhes száj, ezért egyre nagyobb mennyiségben, és gyorsabban kell előállítani a mindennapi betevőt.

A The Guardian szerint az üzletekben található fagyasztott csirkemellegyötöde víz, amelyet egyéb adalékanyagokkal együtt fecskendeznek bele a húsba. Az eljárás egyszerű: a Nagy-Britannia-i csirkehús-feldolgozó üzem, a Westbridge Food Group már eleve lefagyasztott és sós vízzel beoltott csirkéket importál Brazíliából, ahol a sós víz mellett még kukoricaolajjal és egyfajta glükóz anyaggal is beinjekciózzák a csirkét, amely a sütés során kiürül, így elnyomja a sós lé ízét.

csirkehus

Az uniós szabályozás szerint tilos ilyen módon kereskedelmi forgalomba hozni húsokat, de a brit szupermarketet nem is rejtik véka alá, hogy miket tartalmaznak a csirkemellek, szerintük ezáltal az elkészített húsok finomabbak és lédúsabbak lesznek.

A vásárlók viszont a vizet is megveszik a hússal együtt, így gyakorlatilag a fogyasztók a fagyasztott csirkemell mellett még az azt tartalmazó 40 százaléknyi vizet is kifizetik. A húsokat forgalmazó cégeknek viszont ez megéri, hiszen a válság ellenére olcsón és sok csirkemellet tudnak így értékesíteni.