5 tipp a konyhából, amivel könnyebb lesz az életed – te melyiket próbálod ki?

Kezdő háziasszonyként nagyon sokat segíthet, ha meghallgatjuk tapasztaltabb rokonaink, ismerőseink tanácsait, ötleteit – most ezeket össze is gyűjtöttük egy rövid listába. Te melyiket próbálod ki legközelebb?

Tésztafőzés: bizonyára veled is előfordult már, hogy amikor tésztát főztél, a művelet végén észrevetted, akad néhány olyan makacs darab, akik nagyon ragaszkodnak az edény aljához. Ezt úgy tudod kiküszöbölni, hogy mielőtt még vizet engednél a fazékba a forraláshoz, végigcsorgatsz egy kis adag olajt az edény alján. Volt, nincs súrolás a főzés után!

Befőttek: mindannyian megtapasztalhattuk már, hogy olykor igen nehéz felbontani a tavaly eltett lekvárt (de akár még a bolti üvegeket is). Gyorsan elejét veheted ennek, ha befőttes gumit húzol a tetőre, ezzel növelve a tapadást a kezed és a tető felülete között. Szintén működhet még, ha felbontáskor egy tompa késsel a tető alá nyúlsz, és egy apró, felfelé feszítő mozdulattal bontod ki a dunsztot. Ne felejtsd el, hogy megkönnyíted a saját dolgod, ha felbontás előtt teljes tenyérrel enyhén megütögeted az üveg alját!

Száraz, de még ehető pizza: egy perc alatt frissé varázsolhatod a tészta alapú ételeket, akár mikróban, akár serpenyőben melegítenéd meg őket. Mikró esetén tegyél a pizza mellé egy felespohárban kis vizet, és így indítsd el a programot, a serpenyőben való melegítéshez pedig permetezd meg szintén egy kis vízzel az ételt, és tegyél rá egy fedőt. Ha az utóbbi megoldást választod, bátran rakj a szelet alá egy pár csepp olajt, ezzel ropogóssá válik a tészta alja.

Mikrohullámú sütő takarítása: mikrót takarítani macerásnak tűnhet: kicsi a hely, alig lehet hozzáférni és szinte mindig marad olyan rész, amit nem sikerül kipucolni. Próbáld meg ezt: tegyél be egy pohár vizet, amibe előzőleg egy kiskanál szódabikarbónát és egy fél citrom levét keverted el! Forrald fel alaposan, ezután konyharuhával/kesztyűvel emeld ki (vigyázz, forró!) és papírtörlővel töröld át a mikró belsejét. Így még az odaszáradt ételmaradékokat is eltüntetheted!

Turmixgép, botturmix tisztántartása: minden háziasszony, még a kezdők is tudják, hogy ezt a két eszközt igen kellemetlen elmosni. A turmixgépbe használat után önts mosogatószeres vizet, és indítsd el, menjen addig a gép, amíg tisztára nem mosódnak a pengék. Botturmix esetén fogj egy magas falú poharat, önts bele vizet és szintén egy kis mosogatószert, majd turmixold össze – ez a legjobb módszer arra, hogy a berakódott szennyeződéseket is könnyűszerrel tudd eltüntetni.

Neked is vannak saját praktikáid? Oszd meg velünk és másokkal is hozzászólásban!

Hozzászólások