A gyerekem kezébe adtam a táblagépet, ez volt a legrosszabb, amit tehettem vele!

A mai világ napról – napra fejlődik, az új technológiákkal készült dolgok egyre gyorsabban terjednek, így a már egész kicsi gyerekek is táblagéppel és okostelefonnal játszanak. Ma egy kétségbeesett anya számol be arról, hogyan tette tönkre a gyerekét a táblagép használatával.

Ez az anya felhívja minden szülő figyelmét arra, hogy a táblagép használata egy gyereknél nem mindig a legjobb megoldás.

“A fiam egy éves és kétnapos, minden olyan 6 hónapos kora körül kezdődött. Eléggé sírós és ideges gyerek volt, én pedig a táblagép használatával próbáltam őt lenyugtatni, pontosabban a táblagépen hallható énekekkel.

Ma 10 percig amíg kiszaladtam a vécére, holnap 20 percig amíg felporszívóztam, holnapután 1 órát amíg megfőztem, míg a gyermekem napi 3 órát is eltöltött a táblagépet figyelve. A tévé non stop be volt kapcsolva, ha nem a táblagép előtt ült akkor 5-7 órát a tévé előtt töltött.

Mi történt egy idő után? A gyerekem nem válaszolt amikor szóltam neki, nem értette amikor kértem tőle valamit, nem húzogatta meg a pólómat amikor éhes volt, nem nézett a szemembe, nem kérte a segítségemet, de amikor a kedvenc reklámját meghallotta akkor sietett, hogy lássa és hallja azt.

Nekem mint a többi tudatlan szülőnek tetszett is, mindig azt mondtam, hogy milyen aranyos a gyermekem amikor szalad megnézni a kedvenc reklámját.

Nem játszott velünk, hamar megunt mindent, majd a táblagépet kérte. Egy baba – mama csoportban megkérdeztem az anyáktól azt, hogy az ő gyerekük is ezt csinálja ebben a korban? Mire olyan válaszokat kaptam, hogy nem minden gyerek egyforma, ne hasonlítsam a gyerekemet más gyerekéhez, a gyerekek fejlődése más.

A legrosszabb tanácsokat és információkat kaptam, talán két anyuka kérdezte, hogy egész nap be van kapcsolva a tévé? Ez elgondolkoztatott.

Mivel nem voltam kapcsolatban a gyerekemmel egyidős korosztállyal, ezért nem tudtam azt, hogy milyen lenne a normális fejlődése a gyereknek ebben a korban. Olvastam, így tájékozódtam afelől, hogyan is kell viselkednie egy ennyi idős gyereknek. 10 hónapos korától megjelentek a késések, vagyis az olyan dolgok amelyeket ő még nem csinált pedig kellett volna, az olvasmányaim alapján.

Először azt gondoltam, hogy az én gyerekem lassúbb, nem minden gyerek fejlődik egyformán, de a következő hónapban már aggódni kezdtem.

Kérdezősködtem, kezdtem érdeklődni, ekkor sajnos rájöttem arra, hogy a gyermekem reakciói a VIRTUÁLIS AUTIZMUS csoportjába tartoztak. Borzasztó, a gyermekem virtuálisan volt megfertőzve. Abban a pillanatban kikapcsoltam a tévét , elvettem tőle a táblagépet, a telefont.

Nálunk a tévé 5 napja csak egy fekete doboz, azóta a gyermekem radikálisan megváltozott, nevet, a szemembenéz, meghúzza a pólómat, ha akar valamit, játszik, odafigyel ha szólok neki és még sok minden mást is megtanult, amit azelőtt nem csinált.

Sokat kell még dolgoznom, hogy helyrehozzam azt amit elrontottam, de a változás már látszik, már most az 5 nap elteltével. Gyerekorvoshoz is viszem egy pár nap múlva.

Most megfizetem azoknak az időknek az árát amikor a gyerekemet a táblagéppel foglaltam le azért, hogy nyugalom legyen és el tudjam végezni a dolgom, mosás, főzés, takarítás, stb.”

Minden szülő gondolkodjon el ennek az anyának és a gyermekének a történetén és gondoljátok meg jól, hogy mikor és mennyi idős korban adtok a gyereketek kezébe táblagépet, telefont, mert sajnos komoly következményei lehetnek, ha a gyerek hosszú ideig használja azokat és csak abban leli örömét.

Hozzászólások