A pap aki eltörölte az egyházadót a templomban, ahol szolgál

Egy a Moldovai Mihuleni faluban szolgáló pap, Ioan Graur eltörölte az összes egyházadót. Minden pap az ő példáját kellene kövesse az országban – az ő véleménye szerint.

“Abban a templomban ahol adót kell fizetni, ott már nincs kegyelem” – Ioan Graur szerint. Ez év februárjától szolgál ennek a falunak a parókiáján. Elhatározta, hogy törli az összes egyházadót itt, mert elsősorban a szegény emberekre gondolt, azokra akik ezt nem tudják megengedni maguknak.

A pap elmondása szerint van miből fenntartania magát, mert egy kisebb vállalkozást működtet Soldanesti városában. “A Bibliában is az van megírva, védd a parókiát a homlokod izzadságával és megkeresed a kenyered.” – ezt említi meg a pap és azt, hogy a vállalkozása elegendő pénzt nyújt neki a világi dolgokra, hogy a családját etesse, a feleségét és két gyermekét sőt emellett még a templomot is fenn tudja tartani.

Az én számomra a munkám, az Isten előtt zajlik, legyen szó pénzről vagy bármi másról. Nekem kötelességem ezt tenni azért mert felelni fogok a tetteimért.

Minden embernek meg van a saját feladata: akinek gyereke van annak az, hogy eltartsa, van aki beteg, öreg, akinek nincs munkahelye vagy más fajta problémái vannak, én nem engedhetem meg magamnak, hogy azt mondjam nekik, hogy fizessenek ezért vagy azért. Megpróbálok az én erőmből megcsinálni mindent. – mondja a pap.

A legnagyobb öröm a pap számára az amikor minél több hívő jelenik meg a templomban és részt vesznek a misén. Egyes sajtóhírek szerint a temetésért, keresztelésért és esketésért sem kér pénzt.

Nem csak a faluból járnak ebbe a templomba az emberek hanem Soldanesti városából is, azért mert tudják, hogy ide nyitott szívvel jöhetnek, senki nem követel semmit sem tőlük.

“Amikor valaki egy különlegesebb alkalomra jön és egy nagyobb összeget akar a templomban hagyni, akkor azt a pénzt a templom karbantartására költjük. Ebben a templomban 20 éve nem történt semmi féle javítás, de amióta én jöttem erre a parókiára a külföldi barátaim, a saját és a híveim erejének köszönhetően sikerült egy kissé jobb állapotba hozni a templomot, mondta Ioan, a pap.

Ez a parókia Moldovához tartozik.

Hozzászólások