A pszichológusok figyelmeztetnek: az okostelefonok okozta következmények az azokat használó gyermekekre sokkal rosszabbak, mint gondolnád!

Napjainkban egyre több szülő gondolkodik el a gyermekek elektromos kütyüiről, pontosabban fogalmazva azok veszélyeiről és hasznáról, mivel ezek a technikai eszközök egyre inkább elérhetővé válnak bárki számára. Még azokban a családokban is, ahol a szülők jövedelme kicsi, minden gyermeknek van már saját telefonja.

Egyrészt a digitális technológiák segítségével bővül a gyermekek látóköre, ezek az eszközök hozzáférést biztosítanak számos új és érdekes információhoz, és, természetesen, megkönnyítik a kommunikációt is. Másrészről viszont egyre inkább eltávolítják a használójukat a való világtól, sok esetben olyan függőséghez vezetnek, ami a kábítószer-függőséghez hasonlítható. Nem meglepő, hogy megjelentek olyan kifejezések, mint az „elektronikus kokain” és a „digitális heroin”.

Különösen ijesztő a helyzet abban az esetben, ha a gyermekeket erőszakos témákkal rendelkező játékok foglalják le.

A digitális eszközök negatív hatása attól függően növekszik, hogy mennyi időt töltenek a gyermekek annak képernyője előtt. Bizonyos kutatások rámutatnak, hogy a 8 és 18 év közötti gyermekek átlagosan 7,5 órát töltenek el ezekbe az elektromos kütyükbe „temetkezve”.

És bár az óvodások legalább 1,5 órát a szabadban tartózkodnak, amikor elérik a 7 éves kort, illetve utána már nehéz kültéri játékokra ösztönözni őket, ehelyett ők inkább otthon maradnak és idejüket a számítógép vagy az okostelefon előtt ülve töltik.

Mihez vezethetnek ezek a negatív trendek? A pszichológusok konkrét következményeket fogalmaznak meg, amelyek a gyermekekre komoly veszélyt jelentenek:

  • az öt éven aluli gyermekeknél, a szüleikkel való szoros kapcsolat hiánya miatt figyelemhiány alakulhat ki, továbbá a kognitív képességekben elmaradottabbak lesznek és a tanulás során is sok nehézségbe ütköznek;
  • a beszédképességekben is elmaradottabbak lesznek;
  • az elégtelen mennyiségű mozgás és a szabadban játszott játékok hiánya nemcsak a fizikai fejlődésüket gátolja, hanem a gyermekek agyának működését is lassítják;
  • komoly alvásproblémákhoz vezethetnek;
  • a gyermekek iskolai teljesítménye csökken;
  • nő a gyermekek agresszióra és kegyetlenségre való hajlama;
  • gyakrabban jelennek meg különféle pszichológiai problémák (gyermekkori depresszió, szorongás, viselkedésproblémák);
  • amikor valaki megpróbálja elvenni tőlük ezeket az elektromos kütyüket, a gyermekek hisztériával reagálnak erre.

Ha legalább egy jelet észleltél a fenti listából, akkor ez komoly okot ad arra, hogy elgondolkodj azon, vajon nem vált-e függővé gyermeked az elektromos kütyüktől, és megtedd a megfelelő lépéseket. Senki sem tudja megállítani a technikai fejlődést, de a digitális eszközökhöz való hozzáférés korlátozása és irányítása csak és kizárólag a szülők feladata, mert ők a felelősek a gyermekeik életéért és egészségéért.

Hozzászólások