Carl Gustav Jung: „A pszichológiai értelemben beteg emberek általában az egészséges életmód megszállottai”

A jól ismert posztulátum a következőképpen szól: „Minden viccben csak egy töredék szól a viccről, a fennmaradó része igaz.” De bármilyen és bármekkora igazság is rejtőzzön a különböző élet- és táplálkozási módok mögött, az alapvető igazság változatlanul fennáll. Talán még az ókori Görögország legendáiból és mítoszaiból emlékezünk arra, hogy élt egy Zeus, akinek volt egy szeretett lánya, aki a mértékletesség istennője volt. A mértékletesség pedig mindig, mindennel kapcsolatban és minden korban szükséges.

„A pszichológiailag beteg emberek általában egészséges életmód megszállottjai.” Folyamatosan keresik a megfelelő ételeket és italokat, nem dohányoznak, vagy nem isznak bort, különböző sókat fogyasztanak, és a gyógyszertárak megszállottjai.

Mindig új gondolatok járnak a fejükben a betegségekről, de soha nem gyógyulnak meg teljesen. Valóban, a bűnös általában jobban érzi magát a szabálykövetőnél, mint ahogy a gaz is a kultúrnövények között nő a legjobban. Minden erényes ember erről panaszkodik.

Azok, akik túl sokat törődnek magukkal, mindig betegek. Ez a meghökkentő szenvedély, például, hogy bizonyos vizet szabad csak inni, az állandó rettegésből származik, azaz a haláltól való félelemtől. Merthogy valami belül azt mondja: „Uram, ne hagyd, hogy meghaljak, mert még nem is éltem.”

Carl Gustav Jung
Téli félév. III. Előadás, 1930. február 5.

Hozzászólások