Egy apa levele a fiához: a házasságnak van pár szabálya, ha ezeket betartjátok, boldogan élhettek hosszú évtizedeken át!

Drága fiam, eljött az a nap amikor a legjobban meg fogod érteni az apádat. Most már nem csak a saját magad életéért vagy felelős, hanem annak az embernek az életéért is, akinek azt esküdtet, hogy jóban, rosszban mellette leszel.

Remélem, hogy fel vagy készülve a családi életre. Az esküvőm napján az apám és a nagyapám ezt a levelet adta át nekem, amelyet a mai napig őrzök.

Most eljött az ideje annak, hogy továbbadjam ezt…

1. Az esküvő napja a legszebb nap az életetekben, egy új család születésnapja, a feleséged pedig a legértékesebb ajándék.Vigyázz rá mert ő nem egy játékszer, nem játszhatsz vele és nem teheted félre egy idő múlva, mert már nem tetszik neked vagy meguntad, vagy elromlott.

A feleséged a legdrágább ajándékok közé tartozik, akire vigyáznod kell, hogy ne veszítsd el. Emlékszel arra amikor a 16-ik születésnapodon átadtam neked egy koncertjegyet és te 6 hónapon keresztül minden nap ellenőrizted, hogy meg van-e még, attól féltél, nehogy elveszítsd, számoltad a napokat a koncert időpontjáig. Így kell vigyáznod a feleségedre is.

2. Az esküvő után az életed már nem olyan lesz mint azelőtt volt.

3. A házasságkötés után megváltoznak a dolgok. A pénzed és a bankkártyáid már nem csak a tieid lesznek, közös kasszán lesztek. Nem vásárolhatsz meg csak úgy egy új telefont mert az tetszik neked, minden döntésedet meg kell beszélnetek együtt. Remélem, hogy a feleséged szülei is beszéltek a feleségednek ezekről a dolgokról és ő is azon az állásponton lesz, hogy ha belenéz a pénztárcájába akkor eszébe fog jutni, hogy felelős a családjáért és a családi kasszáért.

4. Most amikor te és a feleséged külön éltek a szülőktől a házimunka, a főzés, a takarítás, a vasalás stb. a ti közös dolgotok lesz. Nem dől össze a világ, ha a feleséged javítja meg az elromlott csaptelepet, te pedig vacsorát készítesz addig. A család összeomolhat akkor, ha mindig a másikra hárítjátok a felelősséget. Jusson eszedbe, hogy a család nem 50 százalékban a férjjé és 50 százalékban a feleségé, a család 100 százalékban mindkettőtöké. Ne engedd, hogy a feleséged végezzen minden házimunkát, nagyon fontos, hogy segítsetek egymásnak.

5. A nagyanyád ismételte nekem el mindig azt, hogy bárki nemet tud mondani. Azt mondani, hogy nem tudom, a legkönnyebb. Ha nem tudtok valamit megcsinálni akkor tanuljatok, az egész élet előttetek van a tanuláshoz. Ha a feleséged nem tud megcsinálni valamit akkor azelőtt, hogy veszekednél vele jussanak eszedbe azok a dolgok amiket te sem tudsz megcsinálni.

6. Beszéljünk a lojalitásról és a hűségről. Légy hűséges a feleségedhez, tiszteld ezt a szabályt! Egyszerűen betarthatod, más nőkkel való kapcsolatod nem lehet közelebbi mint ezeknek a nőknek a kapcsolata a feleségeddel.

7. Soha ne panaszkodj a haveroknak a feleségedről, csak azt mondd nekik mindig, hogy a te feleséged milyen csodálatos. Minden problémát csak a feleségeddel beszélj meg. A haverok jönnek – mennek, de a feleséged kitart melletted.

8. A pénz és a gyerekek, jegyezd meg ezt a két szót, mert ezekért lesz a legtöbb veszekedés. Kezdjetek el már ezekről a dolgokról beszélni most, míg nincs pénzetek és gyereketek sem. Az, hogy néha veszekedtek, természetes.

9. Amikor veszekedtek jusson eszetekbe, hogy egy életre vagytok együtt, nem mehettek csak úgy el a házból, hogy visszatérjetek a szüleitekhez. Ha nem tudtok kompromisszumot kötni akkor menjetek át a másik szobába egy rövid időre és majd később folytassátok a beszélgetést. Egy nézeteltérést sem lehet megoldani egyedül, a másik fél nélkül. Addig beszélgessetek ameddig megoldjátok a problémát. A kiabálás nem vezet semmire, ezt jobb ha tudod.

10. Létezik két szó ami semmibe sem kerül, de mégis nagyon értékes. Ez a két szó csodákra képes: bocsánat és köszönöm. Köszönd meg a feleségednek még a számodra aprónak tűnő dolgokat is és mindig légy felkészülve arra, hogy bocsánatot kérj. Sok család ment tönkre azért mert a férj és a feleség túl makacs volt és nem tudta kimondani ezt a két szót.

Vigyázzatok a családotokra!

Hozzászólások