Egy esztergomi iskolában 130 diákjából 130-an megbuktak félévkor

Az esztergomi Balassa Bálint Szakközépiskola és Szakiskola 9. évfolyamának 130 diákjából 130-an megbuktak félévkor – írta a 444.hu. Közülük 88 gyereket négy vagy több tárgyból húztak meg.

A 9. B osztályban 24 gyerekből 23 négy vagy több tárgyból bukott meg, a maradék 1 diák csak háromnál kevesebb tárgyból. Az osztályban összesen 142 bukás volt.

A gyerekek 3,5-ös vagy annál is jobb átlaggal jönnek az általános iskolából, vannak köztük kitűnők is, a középiskola első évében mégis megbuknak.

A matematikatanár 23 gyerekből 21-et buktatott meg, az igazgató felmentette, de most ugyanez a tanár fizikára tanítja a diákokat – mondta az egyik szülő, Endrédi József, aki feljelentette az iskolát az ügyészségen közokirat-hamisítás miatt. Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult.

A bukott gyerekeket a vérengző iskolából kivenni is bajos, mert egyik intézmény sem vesz át szívesen olyan tanulókat, akik az előző helyen több tárgyból buktak.

Meszes Balázs igazgató szerint a szakközépiskolákban 70-80 százalék a bukások normális aránya, mert a gyerekek hátrányos helyzetből jönnek, rosszak a szociális körülményeik, a szülők nem tartják a kapcsolatot az iskolával. Szerinte a félévi jegyek jelzésnek számítanak, arra intik a gyereket, hogy szedje össze magát. A nagyarányú buktatás fő oka azonban, hogy a 18 éves korig tartó tankötelezettség miatt olyan gyerekek is járnak oda, akiknek nem ott lenne a helyük – tette hozzá az igazgató.

A 444.hu egy másik szakközépiskolát is megkeresett. A II. Rákóczi Ferenc középiskolában a 9. osztályban 33-an vannak, 24-en buktak meg közülük, volt, aki 7 tárgyból. Tanáruk szerint a szakközépiskolák nem tudnak válogatni a gyerekek között, a jókat elviszik az elit gimnáziumok, a resztli marad nekik. Ezek a diákok nem tudnak tanulni, a figyelmük szétszórt, a Facebookot is úgy használják, hogy egyszerre tíz ablakban csetelnek.

Hozzászólások