Egyesek azt mondják, már 2 éves korától olvasni tanítom a gyermekem, erre én azt mondom, nagyon rosszul teszed!

A mai felgyorsult világban a gyerekek egyre kisebb korban tanulnak meg írni és olvasni, sok szülő olyan dolgokra tanítja meg a 2 éves gyerekét, amiket ők 5 éves korukban tanultak. Nem biztos, hogy ez jó, sőt el kellene gondolkodnunk azon, hogy nem tesszük tönkre a gyerekeket már kicsi korban? Milyen hatással lehetnek a gyerekekre a korai tanulmányok?

Ma szeretnénk egy kicsit bővebben foglalkozni ezzel a témával, ezért szeretnénk megismertetni veletek Tatiana Chernigovskaya pszichológus,neurobiológus véleményét, aki a Szentpétervári Egyetem tanára.

A helyes módja a gyerekek tanításának

A modern szülők egyre több információval próbálják ellátni már egész kicsi korban gyermekeiket, mert úgy gondolják, hogy ez a legjobb módja a gyereknevelésnek.
Tatiana Chernigovskaya véleménye pedig az, hogy ne terheljük a gyerekek agyát információval, hanem próbáljuk inkább megérteni az agy működését és minden dolgot a saját idejében alkalmazzunk.

A professzornő a következőket nyilatkozta: ” Nagyon fontos a gyerekek számára, hogy a tanulmányaikat idejében kezdjék el. A modern gyerek legnagyobb problémája a szülők büszkeségéből ered, főleg amikor egy szülő azt mondja, hogy:  “A gyerekemet 2 éves korában kezdtem el tanítani olvasni.” – a professzornő kérdése, hogy:  “Miért is, miért kell ezt tenni egy gyerekkel?”

Egy gyerek nem képes erre 2 éves korban, mert az agya még nincs felkészülve rá.
Kinek van nagyobb szüksége arra, hogy egy gyerek tudjon írni, olvasni 2 éves korban, a gyereknek vagy a szülőnek? A gyerekek minden dolgot a maga idejében kell megtanuljanak. Először plüssmacival játszanak, majd képeskönyveket nézegetnek és csak ez után következik majd az olvasás.

Sajnos egyes szülők azért tanítják már 2 éves korban a gyereket olvasni, hogy ezzel dicsekedhessenek. Az igaz, hogy a gyereket tanítani kell, hogy az agya dolgozzon, de nem kell fölösleges információkkal ellátni, főleg olyan dolgokkal amire még nem képes.

A professzornő tanácsaiból szeretnénk most néhányat megismertetni veletek, hogy mit is kell tenni akkor amikor a gyerekeinket tanítjuk.

 1. A kézügyesség fejlesztése

A kézügyesség fejlesztése nagyon fontos a gyerekek számára, pl. gyurmázás, rajzolás, színezés. Ha ezt nem gyakoroljuk a gyerekekkel, akkor kihatással lehet a beszédkészségükre is.
Ezek a dolgok sokkal fontosabbak mint az, hogy egy gyerek már kicsi korában megtanuljon olvasni.

2. A zene

A modern neurológusok azt tanulmányozzák, hogyan lehet befolyásolni az emberi agyat zenével. Mára már kiderült, hogy nagy szerepe van a zenehallgatásnak, már kicsi korban is.
A professzornő szerint, amikor egy gyerek zenét hallgat, akkor sokkal jobban megtanul odafigyelni az apró részletekre és ez nagyon jó hatással van az idegrendszerre.

3. Folytonos fejlődés

Az agy mindig el kell legyen foglalva valamivel, nem szabad ellustulnia,
pl, ha egy kanapén ülünk 6 hónapig anélkül, hogy mozognánk, akkor már nagyon nehéz lesz felállni onnan, ugyanez történik az agyunkkal is, ha nem kap feladatot, akkor ellustul.
A professzornő a következőt nyilatkozta: Nem minden ember zseni ezen a földön, ha egy gyereknek nem olyanok a génjei, akkor nincs mit tenni vele, ha jók a génjei az még nem minden. Egy gyerek örökölhet egy zongorát a nagyszülőktől, de azon meg is kell tanulni játszani. Egy gyereknek lehet fantasztikus képességekkel rendelkező agya, de ha nem fejleszti folyamatosan akkor ellustul.

4. Lányok és fiúk

A lányokat és a fiukat különbözőképpen kell oktatni. A fiúk aktívak és energikusak ezt nem szabad akadályozni, jó irányba kell terelni őket. A maximális teljesítmény eléréséért mindig valami foglalkozáson kell részt venniük, a fiúk reális problémák megoldását keresik. Ők azt szeretik, ha mindig van olyan elfoglaltságuk, ami mozgással kapcsolatos, kevesebbet szeretnek írni.

A lányok szeretnek csapatban dolgozni, szeretik. Nem kell őket megvédeni, ha hibát követnek el mert jobb, ha a saját hibájukból tanulják meg, hogyan érvényesüljenek. A lányoknak szükségük van érzelmi befogadásra és egy ragyogó világra.

5. Szünetek

Ha minden gyerekkel külön foglalkoznak, akkor nagyon jó eredményeket lehet elérni a gyengébb tanulóknál is. Néha a zseniális elmék elsorvadnak a tanárok “zseniális megközelítésétől”.

Minden szülő tudja, hogy mi a legjobb a gyermeke számára és mindenki a saját módszereit választja, de érdemes meghallgatni a szakemberek tanácsát is, mert előfordulhat, hogy egyes dolgokat magunkért és nem a gyerekért csinálunk!

Hozzászólások