Fűzfavesszőből készült szobrok az erdő új lakói

Az emberiség történetében az egyik legelterjedtebb mesterség a fonott faanyagból készített edények, mindennapi használati tárgyak megalkotása volt.

Egy brit szobrásznőt, Annát ez a munka ihlette meg, aki a vesszőfonás minden fortélyát felhasználva alkotja meg szobrait. A tehetséges művész kezdetben kosarakat és kisebb ajándéktárgyakat készített fűzfavesszőből, de a későbbiekben nagy alakú szobrászati alkotásai egész más szinte emelték ezt a technikát. Anna tíz évvel ezelőtt kezdett el fűzfával dolgozni, miután részt vett egy hétvégi kurzuson.

“A természetes anyaggal való munka új perspektívákat tárt fel előttem, ezért vágtam bele a kosárfonás különböző technikáinak elsajátításába. Nagyon élvezem, hogy egy ősi művészet megoldásait használom, és ehhez hozzá tudom adni a saját lelkesedésem is” – mondta a művész.

Az “Anna és a fűz” modern csavart vitt ebbe az ősi, de kortalan technikába. Ezek a természet ihlette szobrok úgy olvadnak be az erdei környezetbe, mintha annak szerves részei lennének.

Egy nagy, kültéri alkotást először meg kell rajzolni, aztán aprólékos tervezés következik, majd jön a kiszabás, és az acélváz méretre vágása. Végül egymásba fonódó fűzfavesszővel csavarja be Anna a fémvázat, így tárulnak fel végül a lenyűgöző formák. Anna életnagyságú állatokat is megmintázott a technika segítségével, többek között szarvasbikát és lovat is, melyek környezetükben meglepően élethűnek hatnak.

Forrás: mymodernmet.com Fotó: Anna & the Willow

Hozzászólások