Gyújtogatás miatt éghetett le a balatoni nádas, százezer állat veszhetett oda, óriási a környezeti pusztítás

Az eddigi adatok szerint szándékos gyújtogatás okozhatta a fonyódi nádastüzet, amelynek következtében 300 hektárnyi, jórészt európai védelem alatt álló terület égett le – írja az atv.hu.

Fészkükben megsült tojások, a kíntól görcsös csomóba görbült siklók, kihalt, vastag hamuréteg-borította táj – így néz ki a Fonyód alatt leégett mintegy száz hektárnyi nádas.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nemrégiben a Facebookon osztotta meg videóját, amelyen a tűzoltók a fonyódi nádastűz lángjaival küzdenek.

Küzdelem a fonyódi nádastűz lángjaival

Küzdelem a fonyódi nádastűz lángjaivalSzáz hektáros területen égett a nádas Fonyódnál, a Turul utca és az M7-es autópálya közötti szakaszon. Közel ötven tűzoltó dolgozott megfeszített munkával, csaknem 24 órán át a lángok megfékezésén. A csütörtök délutáni riasztást követően a marcali, a siófoki és a keszthelyi hivatásos, illetve a balatonboglári önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, amelyet csak gyalogosan lehetett megközelíteni. Az egységek szikracsapókkal kezdték meg az oltást több különböző helyszínen, több oldalról támadva a tüzet. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A szeles időjárás folyamatosan nehezítette a lángok oltását, ezért az éjszaka során a tűzoltásvezető elrendelte a kaposvári hivatásos egységek riasztását. Buzsákról, Fonyódról és Somogyszentpálról pedig önkéntes tűzoltók is érkeztek a helyszínre. Az egységek ellentüzet gyújtottak, ezzel sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen egy még nagyobb területre. A tűzoltók péntek kora reggelre négy vízsugárral előbb körülhatárolták a tüzet, majd eloltották a lángokat. Videó: Marcali HTP

Közzétette: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – 2019. április 5., péntek

 

A mintegy száz hektáron égő nádas a helyszíni beszámolók szerint a Fonyód, Turul utca és az M7-es autópálya közötti területet érintette. Közel ötven tűzoltó dolgozott megfeszített munkával, csaknem 24 órán át a lángok megfékezésén. A Katasztrófavédelem beszámolója szerint a csütörtöki riasztást követően a marcali, a siófoki és a keszthelyi hivatásos, illetve a balatonboglári önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, amelyet csak gyalogosan lehetett megközelíteni.Hozzászólások