Ha élne, éppen ma lenne 83 éves Sztankay István

Budapesten, 1936. február 14-én született Sztankay István (elhunyt: Budapest, 2014. szeptember 12.) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, érdemes művész.

Budapesten született 1936. február 14-én. Édesapja Sztankay András görögkatolikus pap volt, édesanyja Smóling Sarolta. Gyermekkorában Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába járt. 1954-ben érettségizett a budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban.

Hallgassuk meg Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez című versét Sztankay István előadásában

Mielőtt felvették volna a Színház- és Filmművészeti Főiskolára (háromszor felvételizett), segédkántorként, kifutófiúként, föld alatti építkezésen csillésként és anyagmozgatóként dolgozott. Harmadik felvételijén, 1957-ben arra a kérdésre, hogy mi az édesapja, azt felelte, hogy pásztor. Persze később kiszedték belőle, hogy lelkipásztor, ennek ellenére felvették. 1961-ben diplomázott, és Miskolcra szerződött. 1963 és 1974 között a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, majd 1990-ig a Madách Színház társulatához tartozott. Rövid szabadúszás után, 1991-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt.

Szinkronszínészként Belmondónak és Tony Curtisnek is ő kölcsönözte a hangját.

A filmszerepei hozták meg országos ismertségét. Az 1963-ban készített Hattyúdal és az 1968–71 között vetített Bors című tévésorozat címszerepének köszönhetően az egyik legnépszerűbb magyar színművész lett. Gyakran szinkronizált is, legtöbbször Jean-Paul Belmondót és Tony Curtist, de alkalmanként másokat is, például Johnny Cash countryénekest a Columbóban, vagy Danny DeVitót Pingvinként, a Batman visszatér című filmben.

Fia emlékezik a nemzet színészére

A színész legendás párost alkotott Schütz Ilával, a Jövőre, veled, ugyanitt című darabot 500-szor adták elő. De kapcsolatuk a tévére is kiterjedt, házaspárt játszottak A 78-as körzet című tévésorozatban és a Szeszélyes évszakok Ihos József által írt családrovatában, a Szeszélyes családban is házaspárt játszottak, amelyben Fónay Márta játszotta az anyóst.

Gyönyörű színésznő Sztankay István egyetlen lánya

A népszerű színművész egykori lakóhelyén egy márványtábla tanúsítja, hogy egykoron ennek a háznak a lakója volt.

2012. január 24-én a nemzet színészévé választották Garas Dezső helyére.

Élete utolsó éveiben átmenetileg visszavonult, de 2012-ben úgy tűnt, visszatér egy szerep kedvéért a fiának a saját életéből merített és írt színdarabjában a Pesti Magyar Színházban, azonban csak filmbejátszása révén jelent meg a színműben, amelyet Facér pasi naplója címmel mutattak be. 2013-ban azonban végleg visszavonult mindenfajta szerepléstől.

Sztankay István felesége: Mindenről ő jut az eszembe, őrzöm a tréfáit, a nevetéseinket is

Élete utolsó hónapjaiban leromlott egészségi állapota. Sem inni, sem enni nem akart, fizikailag legyengült. A kórházban szerettei körében, békésen távozott az élők sorából 2014. szeptember 12-én.

Szeptember 26-án kísérték utolsó útjára, a budapesti Farkasréti temetőben.
(Wikipédia)

Schütz Ila mellé temették Sztankay Istvánt

Kép: a Magyar Rádió stúdiója, Ráday Imre és Sztankay István színművészek.
Évszám: 1973
Fortepan 147097
Orig: Szalay Zoltán

Hozzászólások