Házicsoki – az édesség, aminek nem lehet ellenállni

Halljuk manapság akárhányszor is, hogy a szénhidrát és a cukor mennyire károsak egészségünkre, és főleg súlyunkra, az édességről bizony nehéz lemondani. Sokan szívesen engedünk meg magunknak egy kis bűnözést, hiszen a léleknek szüksége van néha egy kis kényeztetésre. Ha még nem készítettél soha házicsokit, itt az ideje, hogy kipróbáld ezt a finomságot, ami néhány otthon levő alapanyagból egyszerűen elkészíthető – a gyerekek és az édesszájúak legnagyobb örömére.

S hogy mi szükséges a szemet-szájat gyönyörködtető falatokhoz? Tíz deka kakaóport és tejport keverj el, de ügyelj arra, hogy na maradjanak benne nagyobb darabkák, erre javasoljuk az átszitálást. Majd egy kiló cukrot két deci tejjel sűrű sziruppá főzünk, s ha ez megtörtént, a kakaós keveréket lassan hozzáadagoljuk. Az így elkészült masszába vajat és apróra tört diót teszünk, s addig kevergetjük, amíg ki nem hűl. A masszát lapos üvegtálba öntjük, s ha sikerült kivárnunk, mire megszilárdul, eldaraboljuk, és már fogyasztható is. Kicsik és nagyok is örömmel fogyasztják, a dió helyett pedig választhatunk mogyorót is, ízlés szerint. Jó étvágyat!

hazicsoki3

Hozzávalók:

 25 dkg tejpor, 10 dkg kakaó, 1 kg cukor, 5—10 dkg vaj, dió.

Elkészítés: A tejport és a kakaót jól átszitáljuk, hogy semmiképp ne legyen csomós, majd a cukrot 2 dl vízzel folytonos kavargatás mellett sűrű sziruppá főzzük. Mikor kezd gyöngyözni, a kakaót lassanként, kanalanként, majd a tejport belekavarjuk. A tűzről levéve beleadagoljuk a masszába a vajat és az apróra tört diót is, és addig kevergetjük, míg langyosra nem hűl. Közben előkészítünk egy kivajazott lapos üveg tálat, és beletöltjük a csokit.

Körülbelül félóra alatt elkezd keményedni, kicsit nehéz kivárni ezt az időt, de megéri. Utána vágjuk hosszanti csíkokra, majd kockázzuk fel a masszát. Ha marad még belőle, tároljuk egy jól záródó dobozban.

Hozzászólások