Hiába bimbózik az orchidea elsárgul, nem virágzik! Ezek lehetnek az okai és így segíthetsz rajta!

A tél vége és a tavasz eleje megviseli az orchideát, ilyenkor legyengül a növény és ezért fogékonyabbá válik a betegségekkel szemben is. A legtöbb orchideát nevelő már biztosan megtapasztalta, hogy a növényen gyönyörű bimbók vannak, de mégsem virágzik, mert a bimbók elsárgulnak, vagy esetleg el is száradnak. Több oka lehet ennek a problémának, azonban legtöbbször a fényhiány okozza.

Rengeteg fényre van szüksége

Ezért nagyon fontos, hogy minél világosabb helyen legyen az orchidea. A hideg is problémát okozhat a növénynek, de a huzat is okozhatja a bimbók elsárgulását. Az elsárgult bimbók leesnek, de ha jól gondozzuk a növényt, a többit még megmenthetjük és a növény kivirágozhat.

Az orchideát tegyük olyan helyre, ahol sok fény éri, de nem égeti folyton a nap. A legjobb, ha az ablakba tesszük. A téli időszakban, az sem jó, ha a radiátor közelében van, mert a túlságosan meleg levegő is árthat neki. Amikor szellőztetünk, vigyük át egy másik helyiségbe, mert a huzat nagyon rossz hatással van rá. Ha a növény megfázik, ledobja a bimbóit.

A forró hónapokban is igényli a törődést

Nyáron is előfordulhat, hogy ledobja a bimbókat, ennek a túl meleg lehet az oka, ilyenkor általában megégetik a napsugarak a növényt. A forró hónapokban tartsuk olyan helyen, ahol éri napfény, de mégsem égetik a napsugarak. Egy világos szobában, akár az ablaktól távolabb is lehet, ahol kap elég fényt. A meleg időszakban a pára is nagyon fontos a számára. Tegyünk a növény mellé egy kis tálba vizet, vagy naponta többször permetezzünk köré langyos vizet. Ez elősegíti a bimbók fejlődését.

Hozzászólások