Lehet, hogy fellélegezhetünk? Eddig úgy volt, hogy nincs természetes ellensége a poloskának… EDDIG!

Könnyen lehet, hogy maguk a poloskák “hozták be” saját ellenségüket a kontinensre. Megtelepedett kontinensünkön az ázsiai márványpoloska ellensége, a szamurájdarázs. Csak jobb lehet, mint a poloskainvázió.

Na ez egy jó hír: A darazsakat Svájcban, Ticino kantonban több helyen is felfedezték almaültetvényeken – írja a Magyar Mezőgazdaság. Ez volt az első alkalom, hogy Európában észlelték a rovart. A felfedezésre egy EU által támogatott projekt keretében került sor, a szakértők szerint valószínűleg maguk a poloskák hozták be őket a kontinensre.

A természet megoldja hogy kialakuljon az egyensúly

A szamurájdarázs Kelet-Ázsiából származik, petéit a márványpoloska tojásaiba rakja, a kikelő lárvák pedig elpusztítják a poloska petéit. A szakemberek szerint annak ellenére, hogy Svájc déli részén azonosították először a rovart, valószínűbb, hogy először a számára kedvezőbb éghajlatú, Ticino kantonhoz közeli Olaszországban telepedett meg. A szamurájdarazsakat – akik az emberre teljesen veszélytelenek – az egész világon használják a márványpoloskák ellen.

Végre valami jó hír! Már csak a kullancs ellenségét várom ennél jobban!

Hozzászólások