Miért nem virágzik az orchidea? Okok és megoldások, hogy újra virágozzon

Az orchideának kb 30.000 fajtája létezik, természetes körülmények között az orchidea nem a földben nő, hanem a fákon.

A tizennyolcadik század közepén a melegházak és a botanikuskertek tele voltak orchideával, de amikor sor került az otthoni nevelésre sokszor problémákba ütköztünk. Sok esetben nem virágzik az orchidea, ezért meg kell értenünk, hogyan kell az orchideát helyesen gondozni.

Miért nem virágzik az orchidea?

Az orchidea egy trópusi éghajlatú növény, ha olyan környezetben neveljük, amely megfelelő a számára, akkor hosszú ideig virágozhat.

Az ásványi anyagok hiánya

Az orchidea általában kisebb méretű cserépben van tartva, ezért a talaja elég hamar terméketlen lesz. Időnként az orchidea földjét ásványi anyagokkal kell gazdagítani. A rügyek fejlődéséhez káliumra, magnéziumra és foszforra van szüksége. Időnként használjunk tápoldatot, mert a virágzáshoz elengedhetetlen, hogy az orchidea minden értékes ásványi anyagot megkapjon, amire szüksége van a fejlődéshez.

Nem megfelelő öntözés

Az orchideának elég széles a levele, ezért hamar elpárolog belőle a nedvesség.Amikor az orchidea növekedési szakaszban van akkor 2-szer, 3-szor locsoljuk egy héten, télen viszont nem szabad sűrűn öntözni. A növény locsolásához használjunk felfőzött, lehűtött vizet. Ha a gyökerek nedvesek, akkor a növényt nem kell meglocsolni, mert ha túl gyakran van locsolva, akkor könnyen megpenészedhetnek a gyökerei.

Nem megfelelő hőmérséklet és nem megfelelő fény

Az orchidea nagyon érzékeny a hőmérséklet-változásra, a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti különbség kb 4 Celsius fok kellene legyen. A meleg időszakban az optimális hőmérséklet a növény számára a 18 – 25 fok, télen pedig 15 foknál nem kevesebb. A fény nagyon fontos az orchidea számára csak arra vigyázzunk, hogy ne olyan helyre tegyük ahol a napsugarak megégethetik a leveleket.

Nem megfelelő föld

Az orchidea földje olyan kell legyen, hogy biztosítsa a minimális nedvességet a gyökerek körül és a levegő áramlását, ezért az orchideát sohasem ültetjük kertbe. Az orchidea cserepébe speciális földet tegyünk, olyat amelyet virágüzletben vásárolunk.

Vizsgáljuk meg az orchidea gyökereit

Az orchideának erős gyökerei vannak, a természetben ezért tud felfutni a fára és abba megkapaszkodni. Otthoni környezetben az orchidea cserepe segít megőrizni a növény függőleges tartását. Érdemes az orchideát átlátszó cserépbe ültetni, hogy a fény és a nap jobban érje a gyökereit. Az átlátszó cserépen legyenek lyukak, hogy a fölösleges víz kifolyjon és kapjon levegőt a föld. Sok esetben az orchidea gyökerei kibújnak a cserépből, azért jó az átlátszó cserép, hogy nyomon követhessük a gyökerek fejlődését is.

Hogyan stimuláljuk az orchideát azért, hogy virágozzon

A trópusi erdőkben az orchidea a fák levelei alatt nő, itt nem áll fenn az évszakok változásának veszélye.

A legigénytelenebb orchidea fajta a phalaenopsis, amely képes virágozni akár 11 hónapig folyamatosan, de ezt nem mindig tudjuk elérni ennél a fajtánál otthoni körülmények között. Ha a lakásban kialakítjuk a számára megfelelő hőmérsékletet, de az orchidea mégsem virágzik 2 éven keresztül, akkor más módszert kell válasszunk a virágzás stimulálására.

Hirtelen hőmérséklet csökkenés

Nappal a növény meleg szobában kell legyen, éjjel pedig szellőztethetünk, hogy a hőmérséklet lecsökkenjen 16 -18 fokra. Nyáron kitehetjük a növényt a kertbe, ezzel segítve a fotoszintézist és a széndioxid felhalmozódását, amely fontos szerepet játszik a növény virágzásában.

Nagyon fontos, hogy növeljük az öntözések közötti időszakot, nyáron 4 naponként, télen pedig egyszer egy héten történjen az orchidea locsolása. A növény gyökerei nem állhatnak vízben, az nem tesz jót neki.

Meleg zuhany és pára

Amikor ezt a módszert alkalmazzuk akkor a fürdőszobában engedjük folyni a forró vizet, hogy gőz legyen, majd a növényt tegyük a kádba és locsoljuk 35 fokos vízzel 15 percen keresztül. Így a növény beszívja a nedvességet, hagyjuk lecsepegni, mielőtt a helyére tennénk. Egy héttel a módszer elvégzése után meg kellene jelenjenek a rügyek a növényen.

Jobb fényviszony kialakítása

A különböző fajta orchideák, különböző mennyiségű fényt igényelnek. Ha a növény nem virágzik akkor lehet, hogy nem jut elég fényhez, ilyenkor egy világosabb helyre kell költöztetnünk, vagy egy speciális lámpát kell vásárolnunk.

Átültetés

Ha az orchidea nem virágzik akkor lehetséges, hogy a föld már nem tartalmaz elegendő tápanyagot, ez látszik a növény levelein.
Amikor a levelek kisebbek vagy el vannak deformálódva, akkor a növényt új földbe kell ültetni.

Van olyan fata orchidea amelyik csak azután virágzik amikor eléri a 3 éves kort. Ha a növény 5 – 8 rügyet hoz, akkor már fel van készülve a virágzásra. Csak az egészséges orchidea képes virágzásra, amelyik növény beteg az előbb meg kell erősödjön, hogy virágzásra alkalmas szára legyen.

Az orchidea szárán rügy van, de nem virágzik

A rügyek megjelenése még nem garancia a virágzásra, ilyenkor akár 2 hónap is eltelhet, mire a növény virágzani kezd. Megfelelő kondíciót kell biztosítsunk a növénynek azért, hogy virágozni tudjon.Tehetünk a növény cserepe mellé egy kisebb edénybe vizet azért, hogy a levegő nedvesebb legyen, vagy hetente kétszer meglocsolhatjuk langyos vízzel. Az öntözést a megszokott módon végezzük attól függően, mennyire száraz a növény földje.

A hideg időszakban a növénynek több fényre van szüksége

Használhatunk speciális lámpát, mert ez nem szárítja ki a levegőt és megfelelő mennyiségű fényt biztosít. Ebben az időszakban a növénynek szüksége van 12 órányi fényre.
Az orchidea nem szereti, ha megváltoztatjuk a helyét ezért erre úgy reagál, hogy visszamarad a növekedése. Amikor mégis helyet kell cserélnünk akkor olyan helyre tegyük ahol világos van és épen abba a pozícióba legyen, ahogy az előző helyén volt. Ameddig az első virágok megjelennek addig lássuk el a földjét foszforral és káliummal, mert ezek a tápanyagok elősegítik a virágrügyek kialakulását. Amikor az orchidea kivirágzott akkor már nincs szükség ezekre a tápanyagokra.

Hogyan gondozzuk az orchideát virágzás után

A virágzás általában 5 – 12 hónapig tart, amikor a virágok elszáradnak, akkor ne vágjuk le azonnal a hervadt részt. Ha a szár végein még vannak zöld részek, akkor még lehetnek rügyek.

Ha a növény szára sárga és kezd elszáradni, akkor a virágzás végetért, de a növénynek ezért még szüksége van a tápanyagokra. A szárakat akkor vágjuk le amikor teljesen szárazak.

A virágzás után is ugyanúgy kell gondozzuk az orchideát, a pihenési időszakban tápanyagot egyszer egy hónapban tegyünk az orchideára. Ha a föld locsolás után hamar kiszárad és a gyökerek kibújnak a cserépből, akkor a növényt át kell ültetni. A legmegfelelőbb időszak az átültetésre a virágzás után van.

Átültetés előtt jól öntözzük meg a növényt, majd óvatosan vegyük ki a cserépből, a száraz és fekete gyökereket távolítsuk el. Az új cserép aljába tehetünk néhány követ, majd tegyük a növényt az új földbe, ugyanolyan magasságban legyen a föld ahogyan az előző cserépben volt. Az átültetés után nincs szükség locsolásra.

A pihenési időszak 3 – 6 hónap, azután megjelennek az új rügyek és a növény ismét virágozni kezd.

Nem is olyan nehéz az orchidea gondozása, csak figyelnünk kell rá!

Hozzászólások