Mosogatógépbe mosogatószer házilag

Sokan kerestetek jó mosogatószert mosogatógépbe, ezért nagyon köszönöm Panki 74-nek, hogy megosztotta velük a receptjét. Nekem nincs mosogatógépem, így nem tudom tesztelni. Remélem Nektek tetszeni fog és megírjátok a véleményeteket, erről a házi mosogatószerről.

Viszonylag rövid idő alatt sikerült megszabadulnom mindenféle káros tisztítószertől, de a mosogatógép tablettáját sokáig nem tudtam semmivel kiváltani. A próbálkozásaim rendre kudarcba fulladtak, mert vagy piszkosak, zsírosak maradtak az edények, vagy fehér fátyolos réteg maradt a mosogatószer után, ami csúnyán lemattította a poharakat, tányérokat.

Nővéremmel párhuzamosan kísérletezgettünk és végül az Ő alapötletéből kiindulva sikerült egy egészen jó kis keveréket alkotni. Szépen tisztít, és száradás után is szépen csillog-villog minden!

A recept:

  • 3 evőkanál szódabikarbóna /kb 6 dkg/
  • 2 evőkanál  citromsav /kb 4 dkg/
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál Na-perkarbonát /kb. 2 dkg/
  • 1 evőkanál mosószóda  /kb 2 dkg/

Egy mosáshoz annyit teszek, hogy az adagolótégely majdnem tele legyen.

Én egy jól záródó befőttes üvegben keverem össze. Nem érdemes egyszerre sokat összekeverni, mert hiába van jól lezárva, így is nagyon hamar (1-2 óra alatt) beleköt és alig lehet kirobbantani. Viszont pont ezért akár jégkockatartóba is tölthető pár órára. Igaz késsel kell egy kicsit bányászni, ügyeskedni, mire kijön a tartóból, és lesznek lemorzsálódó darabok is, de érdemes egyszer elbíbelődni vele, mert utána tényleg nagyon egyszerűen adagolható.

Nem teszek külön sót a sótartó részbe (nekem már egy éve világít a figyelmeztetés, miszerint pótoljam, de szerintem felesleges), viszont 10 %-os biológiai erjesztésű ecetet teszek az öblítő részbe, hígítás nélkül.


Készítettem egy megközelítő árszámítást, mivel sokszor kérdeztek rá az árakra /verebedit/. Az árakat a belinkelt termékek alapján a leírt mennyiségre számoltam.

3 evőkanál szódabikarbóna /kb 6 dkg/=kb. 30,-Ft
2 evőkanál  citromsav /kb 4 dkg/= kb 23,-Ft

1 evőkanál Na-perkarbonát /kb. 2 dkg/=kb. 32,-Ft

1 evőkanál mosószóda  /kb 2 dkg/= kb. 11,-Ft


Összesen. kb.:  96, -Ft+ 2 evőkanál sima konyhasó ára, az kb: 100, -Ft.

Hogy ez a mennyiség mennyi mosogatásra elég? Bevallom nem tudom, de remélem megírjátok majd.

Beküldte: Panki 74

Hozzászólások