Nagyanyáink tartósítási praktikái

Manapság a gyorsfagyasztás és a hűtőszekrény korában a tartósítás bizony sokkal gyorsabban és egyszerűen megy, mint ezelőtt, de nem árt, hogyha ismerünk egy pár régi jó bevált, egyszerű praktikát is.

nagymama

Tartsuk frissen a gyümölcsöt

Hogyha azt szeretnénk, hogy a saját kertünkben termett gyümölcsöt még sokáig, ne csak a szezonban tudjuk fogyasztani, töröljük szárazra az érett, hibátlan példányokat, és egyenként tekerjük selyempapírba. Így tovább eláll, friss marad, és nem képződnek rajta foltok sem.

Tartósítsunk komlóval

A gyümölcsök, zöldségek közé tett komló sokáig frissen tartja azokat. Kipróbálhatjuk a sajt tartósítását is, igaz, hogy kicsit átveszi a komló ízét, de legalább nem romlik meg. A komló ízű sajt pedig igazi színfolt lehet étkezésünkben.

Szénával tartósítsuk a sonkát

Hogyha a füstölt sonkát nem akarjuk, vagy nem tudjuk egyszerre mind elfogyasztani, túl nagy falatnak bizonyul, tároljuk egy száraz szénával bélelt tasakban. A sonkát jól tekerjük bele a szénába, úgy, hogy minden oldalát fedje, így nem penészedik és nem fog megszáradni. A zacskót kössük be, és akasszuk fel egy száraz helyre, itt évekig is eltarthatjuk.

Szódabikarbóna romlás ellen

Mint tudjuk a szódabikarbóna ezer dologra jó, s a nagy melegben áldásos hatása lehet, hogyha egy nagyon keveset szórunk a tejhez vagy a húsléhez, így megakadályozza azok megsavasodását.

Sóval a penész ellen

Hogyha a kolbász idő nap előtt penészesedni kezd, készítsünk sok sóból is vízből egy sűrű elegyet, kenjük rá a kolbászra, és a penész el fog tűnni. A dologban az is jó, hogy későbbi újrapenészesedést is megakadályozhatjuk.

Hozzászólások