Nem is olyan egészséges a húsleves – ismerd meg veszélyeit

Köztudott, hogy a magyarok más nemzetektől eltérően sok levest fogyasztanak. Tájegységenként és konyhánként eltérőek a kedvencek, de amivel biztosan nem lőhetünk mellé, az a húsleves. Ki ne szeretné az aranyló sárga lében úszkáló zöldségeket, melyek fenséges ízkombinációval emelik az étkezések hangulatát. De gondoltál már arra, hogy tulajdonképpen rendkívül egészségtelen a húsleves? Természetesen nem a zöldségek, vagy a húsfogyasztás miatt, hanem a megszokott elkészítési módot illetően kell szót ejtenünk a benne rejlő veszélyekről.

Mivel a hús főzése közben húgysav keletkezik, ezért lényeges,hogy a készítés során az első főzőlevet mindenképpen öntsd le a húsról, s a megfőtt zöldségek levébe tedd fogyasztás előtt a húst. Természetesen elsőként az jut eszünkbe, hogy éppen ettől veszik el a húsleves gazdag ízvilága. Tény, hogy így nem lesz részünk olyan ízorgiában, de ha megtudod, mennyi mindenre van káros hatással a húgysav, már nem is fogod annyira kívánni a hagyományos úton elkészített húslevest.

A hetvenes években derült fény arra, hogy a szív-, és érrendszeri megbetegedések következtében történő halálozási számok egyértelműen összefüggést mutatnak a mért húgysav értékkel. Egy 1995-ben közzétett tanulmány szerint a 416 mikromol/l –nél magasabb húgysavérték négyszer olyan gyakoribbá teszi a szív koszorúér betegségei okozta halálozást, mint akik esetében ez nem érte el a 260 mikromol/l-t.  A férfiak szerencsésebb helyzetben vannak, náluk mindössze 77 százalékkal nőtt a halálozási arány a magas húgysav szint miatt.

S hogy mi okozza a szervezetben a húgysav szintjének emelkedését? A sokakat érintő elhízás mellett a vele járó magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, de az alkoholfogyasztás is kockázati tényezőnek számítanak. A felesleges kilóktól való megszabadulás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen így már alapvetően olyan rizikófaktortól szabadulunk meg, mely nem csak a húgysav értékére van hatással, hanem számos egyéb, egészségi állapotunkat befolyásoló tényezőre is.

Hozzászólások