Omlós malacsült köménnyel és csilivel

Hozzávalók:

  • 1 darab,  3 kg-os malaccomb
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 10 deka köménymag
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 2 csilipaprika
  • 3-5 citrom
  • 0.5-1 deci olívaolaj

Elkészités:
Először a sütőt kapcsolom be 230 C-ra, aztán pedig egy éles késsel fél centi mélyen bevagdosom a malachús bőrét. Megpucolok dundi fokhagymagerezdeket és a köménymaggal, némi sóval, a frissen őrölt borssal és az apróra vágott chilipaprikával mozsárban összepépesítem.

Ezzel a keverékkel dörzsölöm be alaposan a malac bőrét úgy, hogy bőven jusson a bevagdosott részekbe is. Kényesebbek húzzanak ehhez gumikesztyűt; én anélkül szoktam, mert így jobban érzem, mit is csinálok. Igen, fokhagymás és köményes lesz így a kezem, de az jó: végül is főzök, szappan meg van.

Tepsibe rakom aztán a fűszeres pasztával bedörgölt malachúst és úgy fél órára beteszem a sütőbe. Kiveszem és megfordítom, hogy a bőre legyen lefelé. Ehhez a mozdulathoz jól jön a sütőkesztyű: persze, zsíros lesz, de mire való mosógép?! Rányomom 2-3 citrom levét és megöntözöm néhány evőkanál olívaolajjal. Óvatosan lefedem alufóliával, hogy ne tapadjon hozzá, de azért védje. A sütő hőfokát visszaveszem 120 C-ra és visszarakom a húst.Így utánozza a városi ember a hűlő kemencét. A malac meg sül, sül, süldögél, jól van a sütőben. Ha a konyha felé járok, néha megfordítom és facsarok rá még 1-2 citromból kevés levet vagy ha kell, öntök rá pici olívaolajat.

Reggel, amikor felébredünk, isteni az illat a konyhában: beköszönök a malacnak, megkérdezem kér-e citromlevet vagy olajat, akar-e egyet fordulni. Akkor van kész, amikor már nagyon éhesek vagyunk és késznek nyilvánítjuk. A ropogós bőr alatt puha a hús, ha megnyomnám az ujjammal, leomlana a csontról.
Vágódeszkára rakom és mindenki tányérjába teszek mindenféle részt. A tepsiben maradt ízes lére öntök még kevés frissen facsart citromlevet, visszatolom néhány percre a sütöbe és rákanalazom a tányérokon illatozó fűszeres húsra.

(Megjelent: Stahl Judit Enni Jó! c. könyvében)