Süssünk céklát, egészséges és finom!

A céklával nem vagyok jó viszonyban, sőt megkockáztathatom azt a kijelentést is, hogy ki nem állhatom. Vagyis legalábbis a tegnapig így voltam vele. Aztán fordult a kocka…

Nem szerettem sem az ízét, sem az illatát és a színe is eléggé bizarrnak tűnt ahhoz, hogy megegyem. Egy ideig rá sem néztem, aztán voltak kisebb próbálkozások, amikor több módszer szerint főztem és kóstoltam, hogy hátha mégis bejön. Az összes ismerősöm dicsérte és imádta, én pedig valahogy nem tudtam megbarátkozni vele. A tegnapig…

Egy olyan receptet hallottam, amit úgy gondoltam, muszáj lesz kipróbálni, annál is inkább, mivel füstöltsajt szerepelt benne, amit imádok. Egyelőre, mivel óvatos voltam egy nagyobb darab céklával kísérleteztem, de ha így tudom, hogy ilyen jó lesz, kettőt készítek el.

komenyes-sult-cekla-3.

Hozzávalók:

 cékla (ízlés szerint, attól függ, hány darabot használunk, hogy ki mennyire szereti), só, bors, száraz füstölt sajt, őrölt kömény.

Elkészítés: A céklákat főzzük jó harminc percig, majd vágjuk fel fél centis szeletekre, sózzuk, borsozzuk, és forró olajban süssük pirultra mind két oldalát. Meglátjuk, mikor ropogósra elkészült, mert enyhén aranybarna színre fog váltani, aztán persze besötétedik. Mikor mindkét oldala megsült, rakjunk rájuk egy-egy vékony szelet sajtot, és szórjuk meg egy kishegynyi köménnyel. Amint a sajt kezd olvadozni a forró céklaszeleteken, tálalhatjuk. Én csak úgy simán kenyérrel ettem, de főzhetünk hozzá rizst vagy krumplit is.

Az íze fantasztikus, az őrölt kömény és a füstölt sajt teljesen átjárja, úgyhogy nem érződik annyira áthatóan a cékla íz, de mégis kellemesen pikáns.

Hozzászólások