1,4 millió forintot kaphattok felújításra! Június 30-ig pályázhatsz

A tavalyihoz képest ráadásul a keretösszeget is megemelték, a három kategória kilenc nyertese között idén 7,8 millió forintot osztanak majd ki.

Oszd meg ha Te is szeretnél segíteni másoknak!

Június 30-ig pályázhatsz a vissza nem térítendő lakás-felújítási támogatásra! 1,4 millió forintot kaphattok felújításra! Három hónapod van leadni a jelentkezést

garazspanel

Kik és mire pályázhatnak?

Az OTP hagyományos társasházi pályázatának célja, hogy a lakóközösségek javíthassanak szűkebb környezetük minőségén, rendezettebbé és szebbé tegyék azt, közösségi tereket alakítsanak ki, valamint olyan fejlesztéseket eszközölhessenek, melyek a biztonságot szolgálják.

A pályázat mindezek által a közösségi kezdeményezéseket kívánja ösztönözni. A pályázatra olyan társasházak, illetve lakásszövetkezetek jelentkezhetnek, melyek a pályázat benyújtásának időpontjában rendelkeznek bankszámlaszerződéssel az OTP Banknál.

A lakóközösségek három kategóriában pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatásra, ezek pedig a következők: környezetvédelem, közösségépítés, életminőség-javítás.

Ezeken belül számos alkategória létezik, lehet pályázni többek között zöldterület kialakítására, felújítására, a belső udvar rendezésére, a környezetvédelemmel, energiafelhasználás csökkentésével kapcsolatos beruházásokra, a szelektív hulladéktároló kialakítására, a világítási rendszerek korszerűsítésére, fűtési és melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, közös helyiségek kialakítására, felújítására, az épület akadálymentesítésére vagy éppen a biztonságot szolgáló berendezések kiépítésére, korszerűsítésére.

Az elnyerhető összegek

Mind a három kategóriában három díjazottat választanak ki, az első helyezettek 1 400 000 forintot, a második helyezettek 800 ezer forintot, a harmadik helyezettek pedig 400 ezer forintot kapnak.

A pályázatok leadásának határideje 2014. június 30., de az első ötszáz pályázónak garantált ajándékot ígérnek, ami a Társasházi Háztartás – THT – című szaklap egyéves előfizetését jelenti.

Oszd meg ha Te is szeretnél segíteni másoknak!

Festés helyett dekoráld szalvétával a húsvéti tojásokat! Ha nem vagy mestere a tojásfestésnek, vagy csak idén valami mással kísérleteznél…

.. akkor próbáld ki szalvétával! Bolti ragasztó helyett sima tojásfehérjével ragasztjuk a főtt tojásra, így csak pár szalvétára lesz hozzá szükségünk, és negyedóra alatt megvan.

Ha a húsvéti szalvéta az, amit általában minden évben megveszünk, akkor miért ne használjunk el párat a tojások dekorálására? Már három darabból le tudunk fedni 12 tojást, mutatjuk is, hogyan:

1/5Készítsük elő a hozzávalókat: egy tálba válasszunk szét tojásfehérjét, verjül fel egy kicsit, aztán vegyünk elő 12 tojáshoz 3 szalvétát plusz egy ecsetet.

2/5Vegyük le a szalvéták felső rétegét, és vágjuk őket négy egyforma darabra a hajtás mentén.

3/5A tojás oldalát kenjük be az ecset segítségével tojásfehérjével, és kezdjük el rásimítani az egyik szalvétadarabot. Felülről is kenjük le tojásfehérjével a közepétől haladva, és borítsuk be az egész tojást.

4/5A hátulján vágjuk le a feleseleges papírt.

5/5Hagyjuk a tojásokat megszáradni egy papírtörölközőn, és ha azt szeretnénk, hogy kicsit fényesebbek legyenek, akkor a végén bedörzsölhetjük őket valamilyen zöldségolajjal egy másik papírtörölközővel.

Íme 6 hasznos tipp a tojáshéj újrahasznosítására – Erre is jó a tojáshéj!

Tojás nélkül nincs háztartás, beltartalma egészséges, külseje pedig sokféle módon hasznosítható. Jó súrolószer, jó a növényeknek és állatoknak, az arcbőrnek, de a lefolyónak is.

Használj ki minden egyes megvásárolt tojást, száz százalékban! A tojásnak ugyanis nemcsak a fehérje és a sárgája jó – ez az egyetlen élelem, amelynek a „csomagolása” is felhasználható.

1. Természetes trágya a talajnak

A tojások héja, főként azoké, amelyek „nyugodt”, ökologikus környezetben nevelt tyúkoktól származnak, tele van kalciummal és egyéb ásványi anyagokkal, amelyek hozzásegítik a talajt ahhoz, hogy termékenyebb legyen. Zúzd össze, és szórd meg a cserepes virágaid földjét vele, illetve elkeverheted a kapott szemcsés anyagot a virágfölddel, amelybe majd a növények kerülnek. Ugyanakkor természetes rovarirtóként is hat, mivelhogy a benne lévő hatóanyagok által távol tartja a kártékony állatkákat a növényeidtől.

2. Eltünteti a foltokat a kerámiáról

Tégy összetört tojáshéjat a teás- vagy kávéscsészédbe, engedd fel vízzel, és hagyd egy éjszakán át hatni. Reggel, amikor kimosod, a makacs szennyeződések eltűnnek a kerámia felületéről. Hasonló célból lehet használni a virágvázák belsejének a megtisztításához, illetve sorlóporként egyes edények kimosásához, amelyek makacsul ellenállnak a megszokott mosogatási módszereknek. Továbbá, azt mondják, az eldugult vízvezetékekkel is csodát művel.

3. Általa jobb kávét kortyolhatsz

Amennyiben tojáshéjat teszel a kávéfőződ filterébe, jobb aromájú kávét kortyolhatsz reggelente! Akik kipróbálták azt állítják, a tojáshéj elveszi a kávé keserű ízét, így intenzívebbé válik annak valódi aromája.

4. Kiscserepek az elvetett magvaknak

A tojáshéjat remek kiscserepekké alakíthatod, amelyekbe paradicsommagot, aromás fűszermagvakat vethetsz. Amikor azok kihajtanak, tojáshéjjal együtt kiültetheted őket a kertbe, ugyanis ahogy a növény fejlődik, a héj alatta összetörik, és mivel az kiváló táplálékot biztosít a talajnak, a palánta jobban fejlődik tőle majd.

5. Szépségápolási készítmények alapanyaga

Mozsárban zúzd össze egy tojás héját, és adj hozzá habbá vert tojásfehérjét. Ez a keverék tökéletes arc- és bőrápoló, bőrradír. Ha az összetört tojáshéjat pár napra almaecetbe áztatod, illetve feloldod, a kapott készítmény jól orvosolja az enyhe bőrirritációkat is.

6. Ötletes csomagolás édességek számára

Ha vagy annyira ügyes, hogy képes vagy apró lyukon keresztül is kipréselni a tojásból a belsejét, mint ahogyan azt a húsvéti tojásoknál szokták a kézművesek, a kis hézagon csokoládét vagy zselét tölthetsz a héj által határolt üregbe. Amikor az édesség megszilárdul, meglepetésként szolgálhatod fel a „tojást” a gyerekeknek vagy a vendégeidnek!

Medvehagyma, gyöngyvirág, kikerics: a különbség élet és halál

Tavasszal gyűjthető a medvehagyma levele, amely különleges fokhagymás ízével hódít. Csak az a baj, hogy összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal és kikericcsel. Gyorsan megmutatjuk a főbb különbségeket.

A nedves, árnyas erdőkben, enyhén savas talajon gyűjthető medvehagyma (Allium ursinum) levelei kora tavasszal jelennek meg. Fehér virágait áprilisban és májusban hozza, eddig gyűjthető, legalábbis a virágzás előtt a leginkább fűszeres az íze.

medvehagyma03Medvehagyma

A medvehagymához hasonló májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) és az őszi kikerics (Colchicum autumnale) viszont súlyos mérgezést okoz.

gyongyviragGyöngyvirág

Hogyan különböztessük meg őket egymástól?

1. Illat: a két mérgező növény szinte szagtalan, míg a medvehagyma fokhagyma illatú. A leveleket dörzsöljük meg ujjaink között, hogy ez érezhetővé váljon.

2. Levél alakja: a medvehagyma levele hosszúkás, kihegyesedő, hosszú nyelű, 3-4 cm széles. A gyöngyvirág levele 6-8 cm széles, fényes fonákja van. A kikerics levele 20-30 cm-es, lándzsás, húsos.

3. Élőhely: a medvehagyma és gyöngyvirág árnyas erdőkben, a kikerics pedig napos réteken, mezőkön terem.

4. Föld alatti rész: a medvehagymának hagymája, a kikericsnek gumója, a gyöngyvirágnak pedig tarackjai (rizómái) vannak.

5. Virág: a medvehagyma virágzata a szár csúcsán fejlődik és kis, fehér, csillag alakú virágokból áll. A gyöngyvirág virágai a virágszár mentén egymás fölött nyílnak, harang alakúak és bódító mézédes illatúak. A kikericsen tavasszal soha nincs virág.

kikericsŐsszel virágzik a kikerics

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy felismerjük a növényeket, akkor ne gyűjtsünk. Ha a piacon vásárolunk, azért alaposan nézzük meg, mit veszünk. Sosem tudhatjuk, hogy az árus hányas volt az egyetemen növénytanból.

Ha mégis a mérgező növényt szedtünk, mossunk kezet. Ha már megettük, akkor forduljunk azonnal orvoshoz. Mindkét mérgező növény a szívre ható anyagokat tartalmaz, amelyek már kis mennyiségben is komoly bajt okoznak.

3 Liter mosószer 190 Ft-ból! Tényleg!

Kipróbáltam, s már több mint 2 hónapja csak ezt használom…

A végső elhatározást az adta, amikor a drogéria üzletben bőrbarát mosószer után kutakodtam, s másfél liter ÖKO mosószert 2900 Ft-ért kínáltak.
Hát köszönöm, de nem.

Nem kevés keresgélés után találtam a neten ezt a receptet és már elsőre bevált!

Nagyszerű! Próbáld ki te is!
Azért, mert megérdemled!

Elkészítés:

Az 5 dkg lereszelt mosószappant (20dkg=200Ft) 3 l bubimentes ásványvízzel (70Ft/1,5l) felfőzöm (az első 5 percben kevergetem állandóan, amíg el nem olvad a szappan). Ezek után takarékra tettem, s másfél órát a tűzhelyen “főztem”. Ezután félretettem. Én egy éjszakán át pihentettem, ami idő alatt megkeménykedett a főzet.

Másnap botmixerrel jól összedolgoztam, s készen is lett a bőrbarát, ÖKO mosószerem.
Imádom, mert tökéletesen mossa a fehér, s a színes ruhákat is.

Én 4 gyerkőc ruháit mosom most már 2 hónapja vele és mi a tapasztalatom: nem adnám oda semelyik “márkás” csodaszerért sem!

1
2
3
4
6
5

Mosogatógépbe mosogatószer házilag

Sokan kerestetek jó mosogatószert mosogatógépbe, ezért nagyon köszönöm Panki 74-nek, hogy megosztotta velük a receptjét. Nekem nincs mosogatógépem, így nem tudom tesztelni. Remélem Nektek tetszeni fog és megírjátok a véleményeteket, erről a házi mosogatószerről.

Viszonylag rövid idő alatt sikerült megszabadulnom mindenféle káros tisztítószertől, de a mosogatógép tablettáját sokáig nem tudtam semmivel kiváltani. A próbálkozásaim rendre kudarcba fulladtak, mert vagy piszkosak, zsírosak maradtak az edények, vagy fehér fátyolos réteg maradt a mosogatószer után, ami csúnyán lemattította a poharakat, tányérokat.

Nővéremmel párhuzamosan kísérletezgettünk és végül az Ő alapötletéből kiindulva sikerült egy egészen jó kis keveréket alkotni. Szépen tisztít, és száradás után is szépen csillog-villog minden!

A recept:

  • 3 evőkanál szódabikarbóna /kb 6 dkg/
  • 2 evőkanál  citromsav /kb 4 dkg/
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál Na-perkarbonát /kb. 2 dkg/
  • 1 evőkanál mosószóda  /kb 2 dkg/

Egy mosáshoz annyit teszek, hogy az adagolótégely majdnem tele legyen.

Én egy jól záródó befőttes üvegben keverem össze. Nem érdemes egyszerre sokat összekeverni, mert hiába van jól lezárva, így is nagyon hamar (1-2 óra alatt) beleköt és alig lehet kirobbantani. Viszont pont ezért akár jégkockatartóba is tölthető pár órára. Igaz késsel kell egy kicsit bányászni, ügyeskedni, mire kijön a tartóból, és lesznek lemorzsálódó darabok is, de érdemes egyszer elbíbelődni vele, mert utána tényleg nagyon egyszerűen adagolható.

Nem teszek külön sót a sótartó részbe (nekem már egy éve világít a figyelmeztetés, miszerint pótoljam, de szerintem felesleges), viszont 10 %-os biológiai erjesztésű ecetet teszek az öblítő részbe, hígítás nélkül.


Készítettem egy megközelítő árszámítást, mivel sokszor kérdeztek rá az árakra /verebedit/. Az árakat a belinkelt termékek alapján a leírt mennyiségre számoltam.

3 evőkanál szódabikarbóna /kb 6 dkg/=kb. 30,-Ft
2 evőkanál  citromsav /kb 4 dkg/= kb 23,-Ft

1 evőkanál Na-perkarbonát /kb. 2 dkg/=kb. 32,-Ft

1 evőkanál mosószóda  /kb 2 dkg/= kb. 11,-Ft


Összesen. kb.:  96, -Ft+ 2 evőkanál sima konyhasó ára, az kb: 100, -Ft.

Hogy ez a mennyiség mennyi mosogatásra elég? Bevallom nem tudom, de remélem megírjátok majd.

Beküldte: Panki 74

Ne ess pánikba, ha elsárgult a fehér pólód, inged…

A fehér póló nem szereti az izzadságot és nem szereti a port sem. Ezt bizony megbosszulja és gonoszul besárgul. Egy szódarajongó mókus azonban nem esik pánikba.

polofeherites_szodabikarbonaval.jpg

Mi sem egyszerűbb ennél, egy varázslattal egyik napról a másikra virradó reggelre újra fehér lesz kedvenc ingünk.

Sokszor nem is vesszük észre, hogy az adott ruhadarab bizony már nem az eredeti fehérségében pompázik. Ha azonban egy új, igazán fehér mellé tesszük, máris látszik a mocskos igazság.

besargult_polonyak.jpg

Ilyenkor elő a szódabikarbónával és áztassunk kicsit.

1. Nedvesítsd be az anyagot és szórj rá szódabikarbónát!
2. Kicsit dolgozd el az anyagon és hagyd rajta 10-15 percig!

szodazas.jpg

3. Öblítsd le a szódás masszát, majd áztasd szódabikarbónás vízbe egy éjszakán át!

szodas_aztatas.jpg

Dörzsölésre ritkán van szükség, hiszen nem folt ez, inkább csak elsárgulás. Izzadságtól, portól, naptól…

Bár a szódabikarbónában hiszek, nem gondoltam volna, hogy ennyire jól fog működni. Sajnos a képek nem adják vissza igazán a különbséget, pedig tényleg zongorázni lehet.

feherites.jpg

Higgy nekem és próbáld ki Te is! 😉

Ha mégis durvább a helyzet és nem elég neki a szórás-áztatás-maszatolás, akkorszórd be az ingnyakat hintőporral, majd gőzölős vasalót tarts fölé pár percig (persze, miközben gőzöl :)), utána nyomd rá pár másodpercig, majd szórd le a maradék port róla. <— Ezt még nem mertem kipróbálni és nekem a szódázás is csodát művelt, de ha Te elég bátor vagy és sikered lesz, jelezz vissza, kérlek! A mókustársadalom kedvéért. Köszi! 😉