Kiderült: A gyerekek akkor viselkednek a legrosszabbul, ha az anyukájukkal vannak!

Sokak számára meglepő lehet a címben olvasott állítás, ennek ellenére mégis ez a helyzet. Olyannyira, hogy tudományosan is bizonyították!

Egy nő számára az anyaság a legszebb, de talán legnehezebb feladat is egyben. Az anyai teendőket nem lehet szüneteltetni, teljes embert kívánó feladatról van szó. Sokszor épp saját gyerekeik hátráltatják édesanyjukat bizonyos dolgokban. Gondoljunk a plusz takarítani valókra, a veszekedésekre, a lecke ellenőrzésére. Mégis, ha olykor egy édesanya panaszkodik, barátai, ismerősei csodálkozva mondják: “De hiszen a gyerekeid olyan jól viselkednek! Sosem láttuk még őket rossz fát tenni a tűzre, vagy hisztizni. “Nem csoda, hiszen a gyerekek “legrosszabb arcukat” szüleiknek mutatják. Ezért nem érti az osztálytárs anyukája, a nagymama, vagy a szomszéd, ha panaszkodsz gyereked viselkedésére.

De vajon miért van ez így?

A kérdésre többek között Dr.Heather Wittenberg kereste a választ, és végül ő volt az, aki tudományos magyarázatot is adott a jelenségre. Megállapítása szerint azért viselkednek a gyerekek legrosszabbul anyjuk mellett, mert velük érzik teljes biztonságban, kényelemben magukat, és ilyenkor száz százalékig el tudják engedni magukat. És ebben bizony bőven van logika! Gondoljunk bele: Mi, felnőttek sem az utcán dühöngjük ki magunkat, ha valami nem sikerült, inkább családtagjainknak, barátainknak mondjuk el bánatunkat. Úgyhogy kedves szülõk, ha legközelebb azt látjátok, hogy gyermeketek ismét felfordulást csinált a nappaliban, örüljetek neki, hiszen ez jó jel. Annak bizonyítéka, hogy jól bánsz gyermekeddel, érzékeli a szeretetet és a biztonságot, amit adsz neki. Aggodalomra semmi ok, természetesen ahogy egyre nagyobb lesz, viselkedése úgy válik majd egyre konszolidáltabbá. Ez egy természetes folyamat, más gyerekekre is jellemző. Próbáld a problémákat szeretettel megoldani, mert gyermeked is szeret annyira, hogy teljesen megnyíljon előtted.

Hozzászólások