Jakutföldön mínusz hatvan fokot mutatott a hőmérő! Ezt már sok hőmérő sem bírta… …ugyanakkor ez emberek még kitartanak!

Vannak, akik nem szeretik a telet. Nem is csoda, hiszen télen hideg van, ami sokak számára inkább kellemetlenség, mintsem öröm. De ha úgy gondolod, hogy odakint hideg van, akkor nézd csak meg a következő fotókat egyenesen Jakutföldről! Itt van csak igazán hideg! A hőmérő az egészen hihetetlen, mínusz 62 fokos értéket mutatta.

Az északi félteke leghidegebb városa egyértelműen Ojmjakon. Ennek megfelelően másik elnevezése a Föld hidegpólusa. Januárban, a téli időszak csúcsán, az átlaghőmérséklet mínusz 50 fok.

1933-ban rekord alacsony hőmérsékletet regisztráltak, mínusz 67,6 fokot! Egykoron Ojmjakon csak a rénszarvasok és az azokból élő helyiek számára volt élhető. A szovjet időkben ez a korábban a nomádok által használt időleges szállásterület állandó lakóhellyé vált.

Mára már mintegy ötszáz ember él a faluban. Tavaly Ojmjakon központjában egy elektronikus hőmérő került telepítésre, de a jelenlegi fagyban, azaz a -60 °C-os hidegben a hőmérő feladta a küzdelmet a fogcsikorgató hideggel szemben. A faluban ilyenkor minden megfagy, kezdve a tollakban található tintától a lakosok szempillájáig. Nagyon gyorsan lemerülnek az akkumulátorok és az újratölthető elemek is. Az autók motorját éppen ezért gyakran éjszakára sem állítják le, mert különben sok esetben tavaszig már nem lehet azokat beindítani.  Talán nem meglepő az, hogy télen Ojmjakon lakosai inkább az élő állatok vontatta eszközöket részesítik előnyben, ugyanis a jakut lovak és a rénszarvasok megbirkóznak a kegyetlen hideggel is.

A faluban egy üzlet van, a lakosok főleg vadászattal és halfogással foglalkoznak. A faluban nincs mobiltelefonos kommunikáció. Nincs értelme, mint ahogy csöveket lefektetni is teljesen haszontalan lenne. A házakat a lehető legegyszerűbben, hagyományos módon fűtik fel: szénnel.

Itt az árusoknál mindig friss a hal! Ha a helyi erőmű legalább egy percre leállna, akkor majdnem biztos, hogy lehetetlen lenne újra bekapcsolni.

Itt még a halottak eltemetése is hatalmas problémát okoz. A földet több órán át égő tüzekkel felolvasztják. Ezután eloltják a tüzet. A helyén néhány centiméter mélységben tudnak leásni. Ezt a műveletet két vagy három napig többször megismétlik, amíg a gödör annyira méllyé válik, hogy a koporsót bele lehessen helyezni.

Mindazonáltal, az ojmjakoni lakosok hozzászoktak már az állandó hideg körülmények közötti élethez. A mínusz 50-60 ° C-os hidegek alatt sem áll le az élet a világ leghidegebb településén. A jelenlegi anticiklon jobban megrémítette az újságírókat, mint a település lakóit.

A felnőttek és a gyerekek együtt járják az utcákat és együtt tisztítják meg a hótorlaszoktól a falut. Az iskola csak mínusz 52-nél nagyobb hideg esetén zár be. Amikor az itt élő emberektől megkérdezik, hogyan lehetséges itt élni, csak vállat vonnak, és azt mondják: „Gyere ide, és próbáld ki te magad!”

Hozzászólások