Már több, mint 300 millióba került VV Fanni keresése – Azt továbbra sem tudni, hogy mi lett VV Fannival

Györei Péter ügyvéd elmondása alapján a nem cáfolt sajtóhírek szerint kb. 300 millió forintot költöttek eddig a Novozánszki Fanni ügyében zajló nyomozásra. A rendőrség erőforrásai limitáltak, így ha ezekből az erőforrásokból aránytalanul sokat fordítanak egy nyomozásra, akkor más ügyekre kevesebb marad. A nagy kérdés az, hogy hogyan választják ki azt az ügyet, amire kiemelt figyelmet fordítanak.

Az ügyvéd szerint azért kap prioritást VV Fanni esete, mert a sajtó nap mint nap foglalkozik az üggyel hosszú hónapok óta, így a közvélemény széles rétegei is figyelemmel kísérik a fejleményeket, így ennek a történetnek a megoldása, a bűnösök felderítése és felelősségre vonása a rendőrség presztizsét, illetve a rendőrségbe vetett hitet is erősítené.

Györei Pétert arról is megkérdezték, hogy az eset kapcsán a lakosságban kialakulhat-e egy olyan érzet, hogy a híres emberek a rendőrségtől is nagyobb figyelmet kapnak, mint a civilek?

“Igen, szerintem ez a kulcsa a problémának, a mai világ így működik, és ezért én azt tudom csak tanácsolni azoknak, akiknek egy hozzátartozója eltűnt, hogy próbálják meg közhírré tenni oly módon, hogy a sajtó érdeklődését – és ezáltal a rendőrségét is – felkeltse az ügy.”

Fanni esetében az egyik legfrisebb hír az, hogy FBI tanácsadók is segítik a nyomozást. Korábban felmerült, hogy külön nyomozó van a szagminták elemzésére, hemogenetikust is alkalmaznak, aki vérmintákból állapítja meg a DNS-t, van nyomszakértő, pszichológus, toxikológiai és igazságügyi elmeszakértő is, nagyon széleskörű szakértői csapat dolgozik az ügyön. Vajon egy átlagember eseténél is ilyen méretű stáb dolgozik a rendőrségnél?

“Ezt pontosan nem lehet tudni, a rendőrség ilyen adatokat hivatalosan nem közöl. Én azért attól tartok, hogy közel sem jut több százmillió forint egy “átlagos” nyomozásra, bár az lenne az örvendetes, ha minden ügyre ekkora erőforrásokat lehetne mozgósítani.” – mondta az ügyvéd.

A szakember megkapta azt a kérdést is, ami a legtöbbeket foglalkoztat: Mikor vezethet eredményre az a nyomozás, melyen hatalmas szakértői csapat dolgozik, melyre több százmillió forintot elköltöttek, melybe külföldi szakértőket is bevontak? Mikor derül ki a teljes igazság Novozánszki Fanni ügyében?

“A teljes igazság lehet, hogy soha. Ahogy múlik az idő, ez egyre inkább egy vesztett csatának tűnik, mert egy holttest az idő múlásával bomlik. Minél később lesz meg, annál kevésbé lehet megállapítani, hogy mi okozta a halált. A kulcskérdés az, hogy meg lehet-e majd állapítani, hogy szándékos emberölés történt-e, vagy pedig a védelemnek tere nyílik majd arra, hogy halált okozó testi sértéssé redukálja a bűncselekmény minősítését, melynek büntetési tétele jóval kisebb.”

Hozzászólások