Meszes-szódás mosószappan – nátronlúg nélkül

Dörzsölhetitek a kezetek, kedves szappanosok!

Itt van az a recept, ami kiiktatja a nátronlúgot, és nem a foszfátos trisó van benne.

A receptet Jánostól kaptam, aki többek közt  itt is megosztja receptjeit.  

 444

Hozzávalók:

 •     1 kg zsír
 •     250 gr oltott mész
 •     266 gr mosószóda
 •     1,5 l víz

Elkészítése:

 1. A vízbe belerakom a kimért mosószódát, és hagyom feloldódni. Ekkor belerakom a kimért meszet, és elkeverés után felforralom. Lényeg, hogy feloldódjon minden szárazanyag, és alaposan elkeveredjen a mész.
  Amire kitérnék, mert szerintem sokakban kérdések fogalmazódnak meg. Sima zsákos oltott mész, 25 kg 6-800 ft. Tüzéptelepen, gazdaboltban, fatelepeken kapható.
  Mi festeni vettük, de úgysem fogy el, a fele sem. Most majd teszek róla, hogy nyár végéig mégis elfogyjon. Ha nincs udvarod, és az ezzel járó melléképület, ahol tárolható lenne, akkor szerintem a zsák mész elüldögél az erkély egy sarkában is, visszacsomagolva és letakarva. Sugárzó nap ne érje, mert kiszárad, gyengül.
 2. Mikor a felforrt vízben feloldódott a szóda, akkor várok kicsit, és egy egy sima tésztaszűrővel leszűröm. Apróbb darabok nem baj, ha maradnak benne, úgyis fogjuk turmixolni is, és melegíteni is.
 3. Beletesszük a zsírt, és most jön a 2 órás főzés. Amit mindenképp lassú tűzön, nyitott ablak mellett végezzünk. Időnként megkeverve hagyjuk lassan főni, majd amikor látjuk, hogy összeállt az anyag, akkor elzárjuk a tüzet, és hagyjuk kihűlni.
 4. Ha hűlés után is még szét van válva, érdemes botmixerrel átmenni rajta, szép krémes lesz.
 5. Hűlés után, mint minden szappant, kibélelt fiókba, formába szedünk, és úgy hagyjuk érni másnapig. Ekkor fel lehet darabolni, a szappan kész. Mivel főzött, melegeljárásos szappan, pár nap múlva ki is lehet próbálni.

Nekem két napja van kész, de ma már egy zsírfoltos ruhán ki is próbáltam. Színes pamutpóló volt, tegnap forró zsírba ért bele. Szépen kijött, és a ruha színét sem vette ki. A kezem nem szárítja, többször kezet mostam vele. Illata átlag natúr szappanillat. Ettől függetlenül hagyom állni, száradni, mert van más használható mosószappanom, csak mindenképp tudni akartam, hogy milyen, érdemes-e többet gyártani.

Ami miatt mindenképp érdemes, az a sok mészfelesleg, ami eddig kárhozatra volt ítélve, és az a lehetőség, hogy nem kell a drága nátront erre használni. Főleg ha valakinek nehezen hozzáférhető.

Hozzászólások