Hogyan gondozzuk a petúniát, hogy sok virága legyen?

A petúnia Brazíliából és Argentinából származik, ahol kb. 15 fajtáját ismerik. Ez a növény a legelterjedtebb az évelő növények között, a sok színű virága és a hosszú időtartamú virágzás miatt.

Ültethetjük kertbe, teraszra, balkonlásába, a virágai egyszerűen csodálatosak. Ha a növényt akkor vásároltuk amikor még nagyon fiatal volt, akkor csípjünk le belőle amikor 10-20 cm magas azért, hogy több szára legyen, amin majd virágok lesznek.

Ha a növényt akkor vásároltuk amikor már idősebb, akkor és az ágai 30-40 cm nagyságúak akkor a szárak közepéig csípjük le őket.

Hányszor végezzük el ezt a műveletet?

Rögtön azután, hogy az ágak elérik a 10-15 centimétert ( vagy akár többet is). Annyiszor kell megismételni sok virág lesz rajta, de ne felejtsük el táplálni, mert ez nagyon fontos.

A petúniáról el kell távolítani az elszáradt virágokat, ha ezt nem tesszük meg, akkor a növény nem fog többé virágozni. Minél többször letisztítjuk az elszáradt virágoktól, annál gyorsabb és bőségesebb lesz a virágzás.

Táplálás

A műtrágya nagyon fontos a növény számára, mert stimulálja a virágzást. A virágzás ideje alatt érdemes minden második héten műtrágyával táplálni.

Öntözés

Normális esetben a petúniát minden nap lehet locsolni, vagy minden második nap. Nyáron a nagy melegben locsoljuk meg reggel és este, mert a petúnia nagyon szereti a vizet és ha elég vizet kap, szebb virágai lesznek.

Ha a növény nem jut elég folyadékhoz akkor a levelek elszáradnak, a virágai pedig a színüket vesztik. Ha megfelelő módon vannak öntözve, akkor helyrejönnek.
Más fontos dolgok.

Hozzászólások