A savanyúság egészségesebb, mint hitted

A téli időszak ínyencségei többet jelentenek, mint plusz ízt a konyhában és az asztalon. A savanyúságoknak ugyanis megvan a jótékony hatásuk a szervezetre nézve, éppen ezért egyre több táplálkozási szakértő tanácsolja őket – viszont nem mindegyiket!

savany_s_gok_-_Flickr_-_JoPeattie

A szakértők szerint, a savanyúságban rengeteg a probiotikum. Ezek olyan egészséges baktériumok, amelyek megtalálhatók például a savanyú káposztában, a joghurtban, borban, kenyérben, szójaszószban és a sörben. A probiotikumok képesek megnyugtatni az immunrendszert, csökkenteni a gyulladásokat, enyhíteni az allergiás tüneteket és a megfázást, megelőzni a hasmenés és bélérzékenység kialakulását, növelni az immunrendszer reagálóképességét, és még bizonyos ráktípusok ellen is védelmet nyújtanak.

A joghurt és az otthon elkészített savanyúság kivételével, a szakértők nem tanácsolják azokat az élő baktérium-forrásokat, amelyek például a ketchupban, a feldolgozott (kereskedelemben kapható) savanyúságokban találhatók, vagy amelyek pasztőrözés által elpusztultak.

Stephen O’Keefe, a Pittsburghi Egyetem tudósa úgy nyilatkozott, a nyugati étkezés nagy problémája, hogy nem táplálja a bélflórát, csupán a felszínen aktiválja az emésztőrendszert. Valamennyi élelmiszert úgy állítanak elő, hogy az könnyen lebontható legyen, semmit nem hagyva a mélyebben elhelyezkedő emésztőrétegnek. Így felborul az emésztőrendszer mikrobiológiai egyensúlya, és jönnek a panaszok.

A rostok hiánya „éhezteti” a bélflórát, ezáltal gyengítve a testünk védekezőképességét. Ebből kiindulva O’Keefe-nek és tudós társainak meggyőződése, hogy az utóbbi időben egyre elterjedtebb bélbántalmak a nyugati étkezés számlájára róhatók.

A tökéletes savanyúság 5 titka

1. Használj mindig friss zöldségeket

A zöldségek akkor a legjobb minőségűek, amikor épp leszedték őket. Amennyiben savanyúságnak szánod őket, ezeket részesítsd előnyben. Minél frissebbek, annál ízletesebbek és ropogósabbak lesznek, még ha hónapokon át is állnak a kamra polcain.

2. Vágd le az uborkák száracskáit

Ez a tanács kizárólag az uborkára vonatkozik, és nagyon fontos! Ha mosáskor eltávolítod a zöldség száracskáját, az uborka frissebben, keményebben marad meg az üvegekben.

3. Figyelj oda a zöldségek méretére

Minél apróbbak a zöldségek, annál hamarabb megpuhulnak a savanyú lében. Így hát, ahelyett hogy felszelnéd őket vagy félbe vágnád, tedd őket egészben az üvegekbe.

4. Légy tekintettel az időre

Amikor savanyúságot készítesz, fel kell lobbantanod a megtöltött üvegeket azért, hogy azok tartalmából elpusztuljanak a később gondot okozó baktériumok. Ugyanennyire fontos az is, hogy jól zárd le az üvegeket. Azonban vigyázz, ne főzd sokat! A hosszasabb forralás maga után vonja a zöldségek ellágyulását.

5. Próbáld ki a hideg-savanyúságot

Amennyiben nincs ínyedre a forralás, teljesen átugorhatod a forralt vízzel való eltevést. Csak tedd a feltöltött üvegeket a hűtőbe. Ezek nem állnak el szobahőmérsékleten, viszont ha hidegben tartod, tökéletesek lesznek!

Csalamádé télire: minél többet készítsünk belőle

A csalamádé az egyik kedvencem. Sokféle zöldség jár bele, így mindenik ízét élvezni lehet a tél folyamán, és nem unalmas az elkészítése sem. Nem kell monotonon 20 kg uborkát hámozgatni, és igazán jól mutat egymás mellett ez a sokszínű zöldség-népesség. Mivel a karfiol az egyik kedvencem, így igyekszem abból tenni a legtöbbet, csak el kell kapni azt az időszakot, amikor a legolcsóbban lehet megvásárolni. Most ez egy ilyen időszak, így tehát épp jól jön a hétvége egy kis eltevéshez.

A legszükségesebb kellék egy minimum harminc literes műanyag edény (hordó) beszerzése. Ha ennél nagyobb, akkor az adagokat ahhoz mérjük és alakítsuk.

Hozzávalók:

 1 kg cukor, 0, 5 kg só, 1dkg citromsó, 1dkg borkén, 3 dkg só, 4 dkg nátriumbenzonát, 10 liter víz, 6 deciliter ecet (20 százalékos), babérlevél, mustármag, kapor, bors.

Elkészítés: a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, majd a fent említett hozzávalókból jól elkevert lébe öntjük a hordóba, megkeverjük, és már fedhetjük is le. Bármilyen zöldség jöhet bele: uborka, vörös és fehér káposzta, hagyma, sárgarépa, zöldparadicsom, paprika..stb.

Hozzászólások