Egy brazil orvos együtt táncol a terhes nőkkel, hogy csökkentse a szülési fajdalmaikat

A nők többsége iszonyatos fájdalmakat él át szüléskor. Az orvosok mindig is arra törekedtek, hogy megtalálják annak a módját, hogy a szülés közbeni szenvedések mértékét megszüntessék, vagy azokat legalább elviselhetőre csökkentsék.

A brazíliai Vitoria város Unimed kórház szülész-nőgyógyásza, Fernando Guedes da Cunha az internetnek köszönhetően azzal vált híressé, hogy nem a megszokott módon segít pácienseinek a szülés lefolyásában. Azt vallja, hogy a terhes nő minél többet mozog, annál könnyebb lesz számára a szülés. Da Cunha speciális tánclépéseket dolgozott ki, melynek segítségével a várandós nő könnyebben fog szülni. Ez abból áll, hogy híres slágerekre mozgatják a csípőjüket és leguggolnak.

A tánc nem csak abban segít a páciensnek, hogy ellazuljon és elvonja a figyelmét a szülésről, hanem még a szülés miatt fellépő stresszt is csökkenti. A nem mindennapi segítség miatt a betegei az interneten a „táncoló doktor” becenevet adták neki. A szülő nőknek tetszik ez a fajta módszer. És azt mondják, hogy ez a módszer szerintük hatásos. Az egyik terhes hölgy reggel fél nyolckor érkezett a Unimed kórházba.

Pár perces tánc a „Despacito” slágerre da Cunhaval és estére már sikeresen meg is szülte a gyermekét. A nőgyógyász igazi híressége lett a kórháznak. Többször írtak róla az újságokban, riportokat készítettek a pácienseivel, és gyakori vendég volt a különböző helyi televíziós műsorokban.

A latin-amerikai orvos módszerére van tudományos magyarázat. A The New England Journal of Medicine orvosi szaklap 1998-ban megjelent publikációja szerint kutatások bizonyítják, hogy azon nők, akik terhességük ideje alatt sokat sétáltak és mozogtak, azoknál gyorsabban és könnyebben folyt le a szülés.

Ezt 2003-ban a Nursing Research lap is megerősítette. Az orvosok megfigyelése alapján azon nők, akik vízszintes helyzetben töltötték terhességük nagyobb részét, azoknál gyakrabban fordult elő hát és derékfájdalom. Az Ocean Medical Center orvosai (New Jersey, USA) azt állítják, hogy minél többet mozog egy nő a terhesség alatt, annál inkább segít a saját gyermekének, hogy átjusson a szülőcsatornán, így könnyebben fog a világra jönni.

Hozzászólások