A szundikálás ezt teszi a testeddel! Boldog lehetsz, hogy megtudtad!

Az emberek azon kevés faj közé tartoznak a bolygón, melyek általában naponta csak egyszer alszanak. A legtöbb állat többfázisú alvási ciklust követ, ami azt jelenti, hogy felváltva van ébren és felváltva alszik egy nap során.

Sajnos a normális napirendünk is megakadályozza, hogy a nap folyamán többször is aludjunk. Pedig, ha tudunk szundítani napközben, életünk bizonyos szempontokból gyökeres fordulatot fog venni.

Íme 7 előny, amit a szundítás tud nyújtani:

Javítja a hangulatot

A szerotonin egy neurotranszmitter, ami felelős a hangulatért, a boldogságérzetért. Mikor alszunk, nagy mennyiségben termelődik. Éppen ezért, ha szundítunk egyet délután, növelhetjük a szerotonin mennyiségét, amitől jobban érezzük magunkat és kipihentebbek is leszünk.

Kimutatták, hogy a napközbeni alvás javítja a beérkező információ kezelését

Egy vizsgálat során vizuális tesztnek vetették alá a résztvevőket, akiknél csökkenő teljesítményt figyeltek meg az egymás után következő fordulók során. Azok a résztvevők, akik ugyanazt a feladatot kapták, de napközben szundítottak fél órát, jelentősen megnövekedett teljesítményt produkáltak. Akik egy órát alhattak, még jobban teljesítettek ugyanazon vizuális vizsgálat során.

A szundikálás javítja az éberséget

Megszakítani a napot egy kis alvással nagyon jó módszer az éberség fokozásához. A NASA által végzett kísérletben 100%-os javulást tapasztaltak ezen a téren azoknál, akik napközben 40 percet aludtak. Egyes vizsgálatok szerint napi 20 perc délutáni alvás legalább annyira vagy jobban fokozza az éberséget, mint 200 mg koffein.

A napközbeni alvás fokozza a kreativitást

Ezt számos művész példázza, köztük Leonardo da Vinci, aki napközben többször is szundított, éjjel viszont alig-alig aludt. Ez a módszer a kreativitására elképesztő módon hatott. Valószínűleg azért, mert ha kipihentek vagyunk, érzékeink élesebbé válnak.

Kipihenten a memóriánk is jobb

A memóriánk hatékonyabb, ha kipihenjük magunkat, a napközbeni alvás segít megőrizni emlékeinket hosszútávon.

Ha napközben szundítunk, érzékeink élesebbé válnak

Egy gyors szundikálás ebéd után felélesíti az ízlelést, a szaglást, a látást és a hallást. A napközbeni alvásról kimutatták, hogy legalább annyira előnyös az érzékek működése szempontjából, mint egy teljesen átaludt éjszaka.

Fizikai egészségünkre is jótékonyan hat

Kialvatlan embereknél gyakran magas a kortizol szintje. Ez a hormon a stresszel van összefüggésben, minél magasabb a szintje, annál inkább kárt tehet az immunrendszerben és csökkentheti más fontos hormonok szintjét a szervezetben. Ha napközben szundítunk, lehetővé tesszük testünk számára, hogy kellő mennyiségű növekedési hormont termeljen, ami inaktiválja a kortizolt és csökkenti a fizikai stresszt, amit a testünk érzékel.

Hozzászólások