Franciasaláta – Nagyon nagyon jó recept, hatalmas sikere volt!

franciasalata

Bevallom én soha nem csináltam még mirelit alapból, hanem csakis friss zöldségekből, persze ha kevés az ember ideje biztosan azzal is finom.

Hozzávalók

 • 30 dkg vegyes zöldség,
 • 30 dkg rózsa- vagy gülbababurgonya,
 • 2 borízű alma,
 • 2 ecetes uborka,
 • 15 dkg kifejtett zsenge zöldborsó, (télen konzerv),
 • 1,5 dkg só,
 • 1 citrom,
 • 1 evőkanál cukor,
 • 2,5-3 dl tartármártás.

Elkészítés

A zöldséget egyenletes, apró kockára vágjuk, enyhén sózott, forrásban levő vízben puhára főzzük. A víz éppen csak ellepje a feldarabolt zöldséget. A megpuhult zöldséget leszűrjük, porcelán tálba tesszük, egy kis citromlevet csavarunk rá és rázással összekeverjük. A zöldséggel egyidejűleg hidegvízzel feltéve héjában megfőzzük a jól megmosott burgonyát. Meghámozzuk, kihűtjük és hideg vízbe mártott késsel apró, egyenletes kockára vágjuk, a zöldséggel összerázzuk. A kifejtett zöldborsót megmossuk. Kb. 2 dl vizet forralunk, teszünk bele 1 kávéskanál cukrot, 1 borsószem nagyságú szódabikarbónát, késhegynyi sót. A forrásban levő vízbe beletesszük a zöldborsót, és fedő nélkül mérsékelt tűzön, puhára főzzük, leszűrjük, a zöldséges, burgonyás keverékhez adjuk. Az ecetes uborkát a zöldségnél apróbb kockára vágjuk; az almát megmossuk, vékonyan meghámozzuk és a kicsavart citrom belsejével dörzsölgetve, egyenletes apró kockára felvágjuk. Az egész felvágott anyagot citromlével, egy kis sóval, borssal, cukorral meghintjük, óvatos rázogatással összekeverjük és 40-45 percig hűvös helyen pihentetjük, hogy az ízek átérjenek benne. Ezalatt elkészítjük a tartármártást és a franciasaláta anyagával összekeverjük. Amennyiben a franciasalátát valamilyen hideg étel (pl. töltött tojás, sonka stb.) alapjául készítjük, célszerű a tartárba 1 dl olvasztott aszpikot vagy 1/2 dkg oldott zselatint szűrni, hogy az alakját megtartsa. Ha salátaként fogyasztjuk, egy üvegtálat megmosott, leszárított friss salátalevelekkel koszorú alakban kirakunk, erre kúpalakban elrendezzük a franciasalátát, egy kis meghagyott tartár– mártással bevonjuk és finomra vágott zöldpetrezselyemmel vagy sonkával megszórjuk.

A franciasalátához keverhetünk apró, rózsáira szedett, puhára főzött karfiolt (15 dkg-ot) vagy megfőzött spárga-fejeket is.

Nyár elején, amikor még nincs alma, kitűnően helyettesíthetjük megtisztított, kockára vágott rebarbarával.

Majonézalap

Hozzávalók

 • 2 tojássárgája,
 • 2,5 dl finom olaj,
 • 1-2 evőkanál citromlé,
 • 5 g só.

Elkészítés

A majonéz készítése előtt a megmosott tojásokat és olajat egyenlő hőmérsékletűre hűtsük le. A lehűtés foka 8-10 C° körüli legyen. A le nem hűtött, vagy túlhűtött olajból és tojásból nem készíthetünk sikeresen majonézt. A tojásokat felütjük, a fehérjét egy csészében felfogjuk, a sárgáját habüstbe tesszük, egy kis citromlevet, sót adunk hozzá és habverővel jól elkeverjük. Az olajat állandó, egyenletes keverés közben cseppenként adagoljuk a tojássárgájához; amikor az olajnak kb. 1/3-át belecsepegtettük, a többit már vékony sugárban egyenletes keveréssel adjuk hozzá. A majonézkészítés közben a keverést abbahagyni nem szabad. A jól sikerült majonéz vajszerű anyag (azért hívják magyarul olajvajnak), melyet csillagos csővel ellátott nyomózsákba téve, hideg tálak, szendvicsek díszítésére, bevonására használhatunk. Ha keverés közben túl keménynek találjuk, egy kis citromlével, fehér borral hígíthatjuk; amennyiben díszíteni akarunk vele, szilárd halmazállapotában tartsuk meg. Ha bármilyen ok miatt az olaj a tojássárgájából kiválik, üssünk szét egy tojást, a sárgáját tegyük egy tálba, citromozzuk meg, keverjük jól össze, és az összement majonézt állandó keverés közben cseppenként adjuk hozzá. Célszerű 1-2 tojással többet behűteni, hogy szükség esetén rendelkezésünkre álljon. Ez a módszer a legbiztosabb a kipelyhesedett majonéz megjavításához. A majonézalapból sokféle mártást készíthetünk, ezenkívül saláták, húsok, halételek előállításánál használjuk.

Tartármártás

A majonézalaphoz 1 evőkanál mustárt, 1 kávéskanál cukrot, 1 evőkanál citromlét, 1 dl fehér bort, 1-2 evőkanál tejfölt (vagy tejszínt), 1 kis késhegynyi törött borsot (fehéret) keverünk.

Hozzászólások