Hogyan ismerheted fel a mérgező embereket az életedben? A pszichológus elmondja, mire figyelj

Szinte senki sem kerülheti el, hogy előbb-utóbb mérgező emberrel, emberekkel kerüljön kapcsolatba. Ezeket az embereket nagyon fontos felismerni, ugyanis nagyon rossz hatással lehetnek életünkre!

“Mérgező ember” alatt a rosszindulatú, negatív, romboló embereket értjük, akik valamilyen értelemben veszélyesek a többi emberre

Ezek az emberek könnyen elrontják hangulatunkat, képesek érzelmi zsarolásra, negativitást sugározni, valamint folyamatos konfliktusokat szülni. Sajnos kiváló érzékkel tudnak befolyásolni másokat, ezért sokszor nehéz átlátni álcájukon. A mérgező magatartás többféle lehet. Vannak, akik rátelepednek másokra, állandóan segítséget, vagy szívességet kérnek, esetleg a folyamatos panaszkodásukkal elrontják a többiek kedvét. Önzőek, akik csak saját magukkal foglalkoznak, és számukra mindig félig üres a pohár. Vannak olyanok, akik folyton mások életével foglalkoznak, irigyek, és rosszindulatúak. Léteznek olyanok, akiknek a provokálás, a konfliktusok kirobbantása okoz örömöt, illetve olyanok is, akik nem tudják kordában tartani dühüket, hangulatuk folyton ingadozik, hajlamosak sértegetni a másikat, kiabálni velük. Később gyakran bocsánatot kérnek, de az idő azt mutatja, valójában nem tudnak, vagy nem is akarnak változtatni viselkedésükön. Pontosan ennek a sokféleségnek köszönhetően nagyon nehéz felismerni őket, de pszichológusok elárulták, van pár figyelmeztető jel, ami arra utalhat, hogy mérgező emberrel van dolgunk.

Sokan közülük nem viselik el, ha nincs igazuk. A téma súlyától függetlenül tévedéseiket nem ismerik be, kötik az ebet a karóhoz, vagy ha nem maradt más választás, elterelik a témát, esetleg nemes egyszerűséggel hazudnak, hogy semmiképpen se kelljen beismerniük, hogy nem nekik volt igazuk. Ilyen helyzetben gyakran próbálják meg a felelősséget, esetleges hibáikat másokra kenni, ami például egy munkahelyi környezetben rengeteg konfliktus forrása lehet.

Robin Schreiber pszichológus így foglalta össze a jelenséget:

“Minden őket ért rossz dologért másokat okolnak. Először megpróbálják megsérteni, meggyengíteni a másik felet, esetleg erkölcsileg lehetetlen helyzetbe hozni őket. Sokszor azt is el tudják érni, hogy a másik kérjen bocsánatot, és elhiggye, valójában ő volt a hibás.”

Ezekre az emberekre jellemző az ún. passzív-agresszív viselkedés. Sokszor felsőbbrendűnek állítják be magukat, és képesek a körülöttük lévők önbizalmát rombolni. Szeretik zavarba hozni a másikat, kényelmetlen helyzetekbe, amire nem igazán lehet mit reagálni adott pillanatban, ettől pedig a másik összezavarodik, és elkezd kételkedni magában. Ez a helyzet örömöt okoz a mérgező embereknek, ilyenkor igazolva látják felsőbbrendűségüket.

Egyik legfőbb tulajdonságuk az állandó negatív életszemlélet. Mindenben a rosszat látják, a legjobb történésekből is képesek oda jutni, hogy miért rossz ez valójában, vagy milyen károkat okozhat később.

Szakértők a Psychology Today-nek elmondták, hogy a mérgező személyek sokszor nem érdeklődnek mások iránt. Szinte minden beszélgetés vége az, hogy róluk van szó. Mások sikereit relativizálják, nem szokásuk gratulálni, vagy elismerni mások eredményeit.

Érdemes komolyan venni a dolgot, már az is káros lehet, ha valaki állandóan ilyen ember közelében van, de ha szorosabb kapcsolatot ápolunk egy ilyen személlyel, az még rosszabb. Stresszt, önértékelési zavarokat, álmatlanságot is okozhat egy ilyen ember közeli jelenléte, de hosszabb távoz depresszió is lehet a dolog vége. Fontos, hogy önértékelésünk és önbizalmunk a helyén legyen, így könnyebben leperegnek rólunk a sértések és a negatív gondolatok. Arra is ügyelni kell, hogy kiket avatunk bizalmunkba, kikkel osztjuk meg aggályainkat, félelmeinket, problémáinkat. Nyugalmunk megőrzése mellett az is fontos még, hogy ne csak azt vegyük figyelembe, mit mondanak, hanem azt is, hogy kik mondják.

Hozzászólások