Hogyan virágozzon a karácsonyi kaktuszunk?

A karácsonyi kaktusznak, már csak a neve miatt is illene az ünnepekre kivirágoznia. Mit tehetünk, ha sehogy sem akar virágba borulni kedvenc növényünk karácsonyra?

Eddig nem egyszer jártam úgy, hogy az ajándékba kapott karácsonyi kaktusz szépen virágzott egy darabig, és pont, amikor kellett volna, vagyis karácsonykor, nyoma sem volt a díszes virágoknak. Ez a Brazíliából származó trópusi növény az őserdők fáinak repedésiben összegyűlő szerves anyagokból táplálkoznak, lakásban tartva nem szeretik a túl száraz levegőt, vagy az ingadozó hőmérsékletet. De ha kellőképpen odafigyelünk rájuk, meghálálják, és karácsonykor (is) virágba borulnak.

Figyeljünk a vízmennyiségre!

Ha elegendő vizet kap, akkor bizony sokáig csodálhatjuk a rózsaszín, piros vagy fehér virágait. Arra azonban vigyázzunk, hogy a talaj jó vízelvezető legyen, ne álljon meg benne a víz.

Nem igényel nagy meleget

Sokan úgy gondolják, hogy minél melegebb hőmérsékletre vágyik a karácsonyi kaktusz, de nem így van: nappal 16–21°C, éjszaka pedig 13–18°C ideális ennek a kaktuszfélének.

t5

Néha sötétítsünk be

Az ősz beköszöntével az ideális az, ha naponta legalább 12 órán át teljes sötétben tároljuk a növényt.

Trágyázzuk meg

Virágzás idején, kéthetente használhatunk egy kevés erre a célra alkalmas virágtrágyát is. Ha a bimbók már kifejlődtek, már ne mozgassuk a növényt, és tartsuk mindig nedvesen a földjét. Az utolsó virág elnyílásakor költöztessük vissza a hidegbe, hiszen ilyenkor újra kezdődik a növény élete, vagyis a megújuláshoz pihenésre lenne szüksége.

Hozzászólások