Mi köze a gumicukornak a vágóhídhoz?

Napjainkban rengeteg olyan étellel találkozhatunk a boltok polcain, melyekkel kapcsolatban a leghalványabb fogalmunk sincs arról, hogy miből készülnek. Szépek, színesek, finomak, csalogatóak – ennyit látunk belőlük, pedig lehet, hogy ha tisztában lennénk azzal, hogy miből is van tulajdonképpen, egy életre elmenne a kedvünk attól, hogy ilyesmit kóstolgassunk.

Az egyik legundorítóbb ilyen termék a gumicukor. Ez talán meglepően hangzik, mivel nagyon népszerű nassolnivaló, és sokan szívesen fogyasztják, ennek ellenére sajnos tény, hogy ez is, mint a legtöbb zselatintartalmú étel, vágóhídi végtermékből készül. Jusson ez eszünkbe akkor, mikor fagyit vagy krémsajtot eszünk, máris könnyebb lesz fogyókúrázni.

Az ipari nagyságrendű zselatint haszonállatok csontjából, bőréből és kötőszövetéből nyerik, pontosabban az ezekből kivett kollagénből. Ebből kiindulva tehát a zselatin készítése tulajdonképpen a vágóhidaknál indul, éppen ezért radikális vegetáriánusok szerint ez a leggusztustalanabb húsipari termék az összes közül.

1

Hozzászólások