Országtorta 2013: a milotai mézes grillázstorta

A milotai mézes grillázstorta nyerte el idén a Magyarország Tortája címet, a ribizlihabos-almás réteges lett Magyarország cukormentes tortája, a Szent István-napi kenyér versenyének győztese pedig a tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett – jelentették be szerdán az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények szervezői.

Milotai mézes grillázstorta lesz az ország tortája
Milotai mézes grillázstorta lesz az ország tortája


Az országtorta idei meghatározott alapanyaga a dió volt. Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda nyertes tortájában a kétféle krém – mézes és pralinés – között vékony, roppanós betét található. Minden egyes torta 30 dekagramm diót tartalmaz majd, hangsúlyozta Pataki László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.

A ribizlihabos-almás réteges lett Magyarország cukormentes tortája
A ribizlihabos-almás réteges lett Magyarország cukormentes tortája

A Nándori László által készített ribizlihabos-almás réteges torta egy-egy szeletében mintegy 130 kalória van, a desszert nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem – közölte Mautner Zsófia gasztroblogger, a zsűri elnöke.

Az ország tortái

Év – Győztes torta

2007 – Madártej torta
2008 – Szatmári szilvatorta
2009 – Pándi meggytorta
2010 – Szilvagombóc torta
2011 – Kecskeméti barackos kölestorta
2012 – Szabolcsi almás máktorta

Az ország cukormentes tortája

2012 óta pedig Az ország cukormentes tortája címre is lehet pályázni. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezése által készült el ez a pályázat.

Év – Győztes torta

2012 – Almatorta egressel

Hozzászólások