Azok a gyerekek, akik rendszeresen végeznek házimunkát, sikeresebb felnőtté válnak

Kedves Szülők! Ti kivitetitek a gyerekkel a szemetet? Letakaríttatjátok velük a port a szobájuk polcain? Néhány szülő “bűnösnek” érzi magát, ha bizonyos házimunkákat a gyerekekkel csináltat meg, de a szakértők azt mondják, ha már gyermekkorban bevonjuk őket ezekbe a feladatokba, az pozitív hatással lesz későbbi életükre.

Az alapfelfogás szerint a házimunka olyan dolog, amit a felnőtteknek kell elvégezniük. De nem azért, mert ők annyira szeretik, hanem mert valakinek meg kell csinálnia. Ha viszont már korán megtanítjuk a gyerekeknek például az edények elmosogatásának fontosságát, nagyobb valószínűséggel lesznek önálló, rendszerető felnőttek. Legalábbis Julie Lythcott-Haims, a Stanford Egyetem korábbi dékánja szerint.

“Azáltal, hogy bevonjuk őket a házimunka elvégzésébe, rájönnek, hogy ezek a dolgok is a mindennapi élethez tartoznak, az ő életükhöz is.” – mondta a szakember egy előadásában. “Ha a gyerekek nem végzik el ezeket a feladatokat, az azt jelenti, hogy valaki más teszi meg helyettük. Ez az egész túlmutat a házimunkán, itt a munka fogalmának megismertetése, a családi szerepvállalás hangsúlyozása is cél.”

Haims felhívta a figyelmet arra, hogy kutatások szerint a házimunkát végző gyerekek strapabíróbb, megbízhatóbb munkavállalókká válnak felnőttként. Megállapítását sokan osztják, többek között Marty Rossmann a Mississippi Egyetemről.

Ő az elmúlt 25 év adataiból jutott arra a következtetésre, hogy azok a gyerekek, akik már 4-5 éves korukban besegítettek a házimunka elvégzésébe (például felsöpörték a földre esett gabonapelyhet, vagy kivitték a szemetet), sikeresebbé váltak huszonéves korukban, mint azok a gyerekek, akik helyett minden ilyen feladatot szüleik végeztek el. A korán a házimunkához szoktatott gyerekek empatikus készségei is magasabbak a kutatás szerint.

A Braun Reserach nevű cég 2014-ben publikált egy felmérést a témában, amely szerint a megkérdezett szülők mindössze 28 százaléka vonta be gyermekeit a házimunka elvégzésébe. A többiek, vagyis a nagy többség azzal indokolta döntését, hogy úgy érzik, a gyerekeknek épp elég dolguk van az iskolában, és a különórákon. A szakemberek szerint azonban a gyerekek bevonása a mindennapi feladatokba kulcsfontosságú. Azzal érvelnek, hogy a felnőttek is elfoglaltak, és hogy a gyerekek minél hamarabb szereznek tapasztalatot a később rájuk váró feladatokban, annál könnyebben fognak tudni megbírkózni velük.

“Ahogy társadalmunk egyre gazdagabbá válik, úgy várunk egyre kevesebbet és kevesebbet gyermekeinktől. Mi történik majd, ha főiskolás korukban, szinte felnőttként elköltöznek, és nem tudják kimosni a ruháikat, ebédet főzni maguknak, vagy kicserélni egy villanykörtét?” – tette fel a kérdést Nicholas Long, az Arkansasi Gyermekkórház Hatékony Szülői Központjának igazgatója.

Úgy fest, semmi okunk a lelkiismeret furdalásra, ha bevonjuk gyermekeinket a házimunka elvégzésébe, sőt, minden bizonnyal jót teszünk velük ezzel! Nektek mi a véleményetek a kérdésről?

Hozzászólások