Készítsünk dödöllét – elkészítése nagyon egyszerű, finom, ráadásul laktat is

Bizonyára mindenki ismeri az Éliás, Tóbiás című gyermekdalt, amely a dödölléről, a magyar konyha egyik tájjellegű ételéről szól. A dödölle elkészítése nagyon egyszerű, finom, ráadásul laktat is. Egykor a szegények eledeleként tartották számon, mivel mindennapos volt a fogyasztása. Az alábbiakban a dödölle két fajta receptjét közöljük Üregi Éva: Édeni régi étkek című receptes könyve alapján.

Klasszikus dödölle

Hozzávalók:

1kg burgonya, 20dkg liszt, 2 kanál olaj, 2dl tejföl, só.

Meghámozom a krumplit és hasábokra szelem. Felteszem főni annyi vízbe, hogy ellepje. Mikor már megpuhult és elfőtte a levét, jól összetöröm villával. Beleszórom a lisztet, és jól elkeverem vele. Beolajozott lábosba, olajos kanállal kiszaggatom és lepirítom egy kicsit. Olajos tejföllel leöntöm. Salátával, önálló fogásként tálalom.

Dödölle másként

Hozzávalók:

 Fél kg krumpli, kb. 25dkg liszt, 2dl tejföl,1 evőkanál pirospaprika, zsír (szalonnazsír), 1 fej vöröshagyma, só.

A megtisztított krumplit sós vízben megfőzöm, majd a levében összetöröm. Állandó keverés közben annyi lisztet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. A felhevített zsíron megpirítom a megtisztított, apróra vágott hagymát, és megszórom a pirospaprikával. Kanállal beleszaggatom a krumplis masszát. Enyhén megpirítom, majd tejföllel meglocsolva, forrón tálalom.

Hozzászólások